Bakfiets kopen? Vergelijk tussen de grootste merken

1 | Wat is een bakfiets?

Ga de straat op en het is bijna wel zeker dat je snel een bakfiets zal tegenkomen. De fietsen zijn in betrekkelijk korte tijd weer helemaal hip en populair geworden. Dit komt niet alleen doordat ze praktisch zijn. Het is immers ook zo dat er veel plezier aan dit type fiets beleefd kan worden. Daardoor is de doelgroep voor deze fiets ook flink uitgebreid in recente jaren. Wie veel met kleine kinderen op stap gaat, of vaak veel spullen of boodschappen heeft mee te nemen, kan dat met deze fiets op een duurzame en gezonde manier doen.

1.1 Online zoeken naar de juiste bakfiets

Juist doordat de bakfiets zo populair is geworden is het kopen ervan lastiger dan je misschien denkt. Denk alleen al aan de vele varianten die er zijn. Er is verschil in het aantal wielen, met of zonder trapondersteuning en de vorm en inhoud van de bak. Al deze zaken maken dat het kopen van een bakfiets misschien wel het best gewoon online gedaan kan worden. Zo kan makkelijk worden uitgezocht wat de verschillende mogelijkheden zijn. Deze kunnen dan naast elkaar worden gelegd voor een vergelijking.

1.2 Hulp nodig bij de keuze voor een bakfiets?

Lange tijd was het zo dat het kopen van een bakfiets in een webwinkel geheel van eigen initiatief afhing. Die tijd is echter allang voorbij. Er zijn tegenwoordig allerlei mogelijkheden om hulp te krijgen bij het maken van een keuze. Denk bijvoorbeeld aan chatmogelijkheden met medewerkers. Denk echter vooral ook aan de servicepunten die overal in het land worden geopend. Deze bieden veel mogelijkheden om bijvoorbeeld te testen en vergelijken tussen de modellen.

1.3 Twee of drie wielen?

Misschien wel de belangrijkste keuze die gemaakt moet worden omtrent de bakfiets, is de keuze tussen twee en drie wielen. Wie vooral stabiel op de weg wil liggen met de fiets, kan het best voor drie wielen gaan. Dit kan onder veel omstandigheden goed te begrijpen zijn. Bijvoorbeeld wanneer vaak zware of beweeglijke lading wordt vervoerd. Wie liever een fiets heeft die wat lichter in gewicht blijft, kan het best voor twee wielen gaan. Het fietsen gaat dan wat sneller en soepeler.


2 | Soorten bakfietsen

Bakfietsen zijn op veel verschillende manieren in te delen. Zoals gezegd zijn er twee- en driewielers. Ook zijn er gewone en elektrische bakfietsen. De beste manier om de modellen echter in te delen, is door naar de verschillende prijsklassen te kijken. Aan de hand van die indeling is gemakkelijk te bepalen welke fietsen het best passend zijn. Dat zijn er drie.

Bakfietsen tot 1250 euro

Voordelig geprijsd

De bakfiets hoeft niet duur te zijn. Zelfs niet wanneer deze nieuw wordt aangeschaft. Er is een flinke hoeveelheid bakfietsen die voor enkele honderden euro’s al te koop zijn. In dat opzicht is deze fiets dan dus niet duurder dan elke andere soort fiets. Zonder dat daarbij de kwaliteit flink minder wordt. Sterker nog, de verhouding tussen prijs en kwaliteit is zeer goed te noemen. Vaak is het vooral zo dat de bak bijvoorbeeld iets kleiner is en de opties op de fiets wat meer beperkt zijn. Zo kan de prijs wat lager uitvallen.

> Bakfietsen tot € 1250,-

bakfietsen tot 2000 euro

Middenklasse

Wie net iets meer wenst van de bakfiets, kan kijken naar fietsen in de middenklasse. De prijs komt dan al snel tussen de 1.000 en 1.500 euro te liggen. Dit zijn dan ook de fietsen die het meest verkocht worden en die je waarschijnlijk ook wel zal herkennen uit het straatbeeld. De bekende merken vallen hier immers onder. Kwalitatief zijn ze heel sterk en ook zaken zoals het formaat van de bak zijn goed geregeld. Dat maakt deze fietsen de moeite waard.

> Bakfietsen vanaf € 1250,- tot € 2000,-

bakfietsen vanaf 2000 euro

Luxe

Tot slot zijn er nog de luxe uitvoeringen van de bakfiets. Deze fietsen zijn echt flink duur met prijzen die tot in de duizenden euro’s kunnen lopen. Het gaat dan om fietsen die lightweight zijn. Of om fietsen waar zeer veel tijd aan de afwerking bij is besteed. Vaak vallen ook de modellen die elektrische trapondersteuning hebben in dit segment. Ook hier geldt dat de kwaliteit altijd erg hoog te noemen is. Een aantal merken doen het al jaren goed in deze klasse en dat is niet voor niets.

> Bakfietsen vanaf € 2000,-

3 | Het kopen van de bakfiets

Voor tot een aankoop wordt overgegaan, is het van belang om in ieder geval op een rij te zetten wat je belangrijk vindt aan een bakfiets. Dit maakt de vergelijking tussen de vele opties in het aanbod ook wat gemakkelijker. Denk er daarbij vooral ook aan welke behoefte je hebt. Is de fiets voor praktisch gebruik, of juist voor leuke tochtjes met elkaar in de warme zomermaanden? Dit kan immers een flink verschil maken in de prijsklasse die je nastreeft.

4 | Alle merken

Het is goed om te weten dat de merken die zich bezighouden met de bakfiets vaak wat afwijken van de merken die zich met gewone fietsen bezighouden. Daardoor kan het in het begin misschien wat lastig zijn om goed te onderscheiden wat de juiste fabrikanten zijn. Dit kan ook per variant van de fiets verschillen. Er zijn goede fabrikanten in alle prijsklassen en in alle soorten fietsen te vinden. Het is gemakkelijk om te achterhalen wat de juiste merken zijn door te vergelijken.

> Bekijk hier het totale aanbod bakfietsen