Onderhoud e-bike

Alles over het onderhoud van een e-bike

Een e-bike is een kostbaar bezit. Om lang plezier van je e-bike te hebben, is onderhoud erg belangrijk. Wist je dat veel onderhoudsklusjes simpel zelf te doen zijn? In deze blog leggen we uit wat je zelf kunt doen.

1. Was je e-bike regelmatig

Regelmatig wassen voorkomt onnodige slijtage. Met name na de winter is het raadzaam om achtergebleven zoutrestanten goed weg te spoelen. Zout en vuil tasten de lak van het frame en de velgen aan, waardoor ze op den duur kunnen roesten.

Voordat je de waterstraal op je e-bike zet, begin je eerst met het grove vuil met een borstel te verwijderen. Het meeste vuil hoopt zich op onder de spatborden en onder het frame bij de trapas. Dit vuil is droog het beste te verwijderen. Om je e-bike te wassen voldoet een simpel sopje, maar je kunt ook autoshampoo gebruiken. Deze laat een beschermende en glanzende laag achter. Gebruik een zachte spons en warm water. Spoel de zeepresten weg met een emmer water of tuinslang met weinig druk. Gebruik nooit een hogedrukspuit! Hiermee spuit je water op plaatsen waar je het niet wil hebben, bijvoorbeeld tussen de naven, lagers of trapas. Droog na het wassen de e-bike goed af met een droge doek en laat hem in de buitenlucht nog even nadrogen, voordat je je e-bike in de schuur zet.

2. Smeer de ketting

Heeft je e-bike een open kettingkast en derailleur? Open systemen trekken vuil aan, daarom moeten ze regelmatig gereinigd en gesmeerd worden. Als eerste begin je met het verwijderen van grofvuil. Door de olie op de ketting blijft het vuil en stof gemakkelijk aan de ketting kleven. Om dit vuil te verwijderen kun je het beste een tandenborstel gebruiken. De haartjes van de tandenborstel komen gemakkelijk tussen de schakels van de ketting. Spuit vervolgens de ketting in met een ontvetter, deze brengt een beschermend en vuilafstotend laagje aan.

Tot slot spuit je de ketting in met kettingolie. Heb je toevallig siliconen- of teflonspray staan? Deze zijn ook geschikt. WD-40 daarentegen is niet geschikt. Draai de ketting goed door, zodat de olie zich goed kan verspreiden, ook over de tandwielen. Met een droge doek verwijder je de overtollige olie.

Livorno steps

3. Controleer de remmen

Omdat je op een e-bike hogere snelheden behaalt dan op een gewone fiets, is het belangrijk om de remmen regelmatig te controleren. Zo weet je zeker dat je altijd op tijd stilstaat! Controleer of de remkabels nog op spanning staan en of de remmen nog op tijd aangrijpen. Is dit niet het geval, dan is de remweg onnodig lang. Je brengt de remmen weer op spanning door de stelschroef aan de voorkant van de remgreep een stukje naar buiten te draaien. Is je elektrische fiets voorzien van V-brakes? Controleer dan of er nog voldoende rubber op de remschoentjes zit.

4. Bandenspanning

Een te lage bandenspanning is één van de grootste veroorzakers van een lage actieradius. Hoe lager de bandenspanning, hoe hoger de rolweerstand is. De motor van je e-bike moet door de hogere rolweerstand meer elektrische ondersteuning geven, waardoor de accu sneller leeg is. Fietsbanden moeten behoorlijk hard opgepompt zijn, tussen de 3,5 en 4,5 bar. Dit staat aangegeven op de zijkant van de band.

5. Onderhoud accu

onderhoud accuEen fietsaccu heeft in principe geen onderhoud nodig, maar je moet er wel goed voor zorgen om de levensduur ervan te verhogen. Met de volgende tips hou je je fietsaccu in topconditie:

Zorg dat de accu niet voor langere tijd ontladen blijft. Diepteontlading is funest voor je accu. Blijf daarom regelmatig fietsen en laad de accu regelmatig op. Accu’s kunnen niet goed tegen koude temperaturen. Fiets je in de wintermaanden minder of helemaal niet? Bewaar de accu in de wintermaanden in een ruimte boven de 10 graden.

Onderhoud door e-bikespecialist

Met bovenstaande tips houd je je e-bike zelf in een goede conditie. Daarnaast is het verstandig om één keer per jaar een bezoek te brengen aan de e-bikespecialist voor groter onderhoud. Hierbij worden onder andere de spaken gecontroleerd en aangespannen, versnellingen afgesteld, onderdelen gesmeerd waar je zelf niet bij kunt en wordt het elektrische systeem gecontroleerd. Dit onderhoud zorgt er niet alleen voor dat je e-bike in goede conditie blijft, maar ook dat je veilig de weg op gaat!

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie