Dieven blijven af van fietsen met een digi-slot

Wordt jouw fiets ook zo vaak gestolen? Dat is natuurlijk erg vervelend! Het weerhoudt mensen er zelfs van om een goede fiets te kopen voor in de stad. Die tijd is voorbij! De fietsindustrie zet vol in op digi-sloten. Deze sloten voorkomen dat jouw fiets wordt gestolen. Van de eerste 6.000 e-bikes met een digi-slot werd er geen een gestolen. Het lijkt erop dat de fietsfabrikanten eindelijk een effectief wapen hebben gevonden tegen de diefstal van dure (elektrische) fietsen.

Veel e-bikes worden gestolen

Met de lancering van de elektrische fiets stegen de diefstalcijfers enorm. Vorig jaar werd maar liefst 10% van de nieuwe e-bikes gestolen. Een groot probleem dus! Sommige fietsverzekeraars geloven zo erg in de nieuwe techniek dat zij een speciale ‘smart e-bike’ verzekering hebben opgezet. Met deze nieuwe verzekering betaald de consument een premie van maar 36 euro per jaar. Dit is ongeveer vier keer goedkoper dan een normale e-bike verzekering.

Het digi-slot

Een e-bike met een digi-slot heeft een ingebouwde GPS. Mocht er worden gerommeld aan de fiets, krijgt de eigenaar een melding op zijn/haar mobiele telefoon. Neemt iemand de fiets toch mee? Dan kan je met de speciale app op de meter nauwkeurig zien waar jouw fiets staat.

VanMoof

Vorig jaar kwam het Nederlandse fietsenmerk VanMoof al met een soort gelijke techniek. Een voorbeeld van een VanMoof fiets met een digi slot is de VanMoof Electrified S.

Namens VanMoof: “Alle onze fietsen worden smartbikes. Je iPhone vind je toch ook terug als ie is gestolen? Waarom dan niet je veel duurdere e-bike?” Mocht een VanMoof toch gestolen worden, dan haalt het bedrijf de ontvreemde fiets zelf terug. Ook al rijdt ie in het buitenland rond. “Onze bikehunters hebben afgelopen jaar zo 40 fietsen teruggehaald. Zelfs een paar uit Casablanca”.

Elektrische fietsen met een digi-slot

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie