Nieuwe motor en versnellingsnaaf: dit weten we al van de nieuwe VanMoof S3 en X3

Op 21 april lanceert VanMoof haar nieuwe modellen, de S3 en X3, beide elektrisch. Hoe verschillen de nieuwe modellen van de oude S2 en X2? Dit is wat we al weten.

Van 2 naar 4 versnellingen

De S2 en X2 beschikken over een mechanisch 2-speed systeem. Zodra je sneller gaat fietsen, schakelt de naaf automatisch op. In de nieuwe versie is deze naaf vervangen door een 4-speed naaf. Ook deze naaf schakelt automatisch, maar nu volledig elektrisch. En dat vinden we tof.

Sterkere motor

Voor de nieuwe lijn is een nieuwe motor geselecteerd die naar verluid twee keer zo sterk is als zijn voorganger.

Meer van hetzelfde

Buiten bovenstaande nieuwigheden om, verschillen de nieuwe modellen toch maar weinig van voorgangers. Zo zijn de frames (nagenoeg) hetzelfde. Ook het slot en anti-diefstalsysteem zijn gelijk gebleven. Verder komt de fiets met hydraulische schijfremmen en keert ook de geliefde Turbo-knop weer terug.

De prijs

De nieuwe prijs is dan hetgeen dat toch het meest in het oog springt. De nieuwe VanMoofs worden geïntroduceerd tegen een verrassend aantrekkelijke prijs: €1998,- Hiermee moet het de concurrentie aankunnen met bijvoorbeeld de nieuwe Muto, die welliswaar nóg weer een stuk voordeliger is.

Conclusie

VanMoof heeft het een beetje op safe gespeeld. En dat is niet zo gek natuurlijk, na het succes van de S2 en X2. Vooral de nieuwe versnellingsnaaf is een erg mooie toevoeging. En de sterkere motor zal in combinatie met de Turbo-knop ongetwijfeld weer voor veel geluksmomentjes zorgen. De rest van de componenten lijkt rechtstreeks van de vorige modellen te komen en dat heeft dan weer de weg vrij gemaakt naar een zeer aantrekkelijke verkoopprijs. Al met al een verstandige strategie die ongetwijfeld zal zorgen voor prima verkoopcijfers. Maar stiekem hadden wij wel graag iets meer wauw-factor gezien.

Bekijk hier de nieuwe modellen:
VanMoof S3 VanMoof X3

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie