Elektrische fiets nu de meest verkochte fiets

Elektrische fiets nu de meest verkochte fiets

Het gaat goed met de fietsverkoop. Vorig jaar werden er voor het eerst in jaren weer meer dan een miljoen fietsen verkocht. Een opvallende primeur: de normale stadsfiets legde het voor het eerst af tegen de elektrische fiets. Er zijn vorig jaar namelijk meer nieuwe e-bikes verkocht dan normale stadsfietsen.

Die mooie zomer

Er lijken verschillende oorzaken te zijn van de succesvolle fietsverkoop van vorig jaar. De gunstige economie is een belangrijke reden. Vertrouwen in de economie en een stijging van de koopkracht zorgen ervoor dat mensen meer uitgaven doen. Een andere belangrijke en branchespecifieke oorzaak is echter de mooie zomer. De zomer van 2018 was lang en warm. Aan de verkoopcijfers in de fietsenbranche is duidelijk te zien dat veel mensen het ideaal weer vonden om op de fiets te stappen.

Succes van de e-bike

Nederland wordt niet voor niets een fietsland genoemd. Er zijn in dit land meer fietsen dan inwoners en dat mag uniek genoemd worden. De toenemende populariteit van de e-bike past hierbij. Van de bijna 24 miljoen fietsen in Nederland, zijn er inmiddels ongeveer 2,3 miljoen elektrisch. Kijkend naar de verkoopcijfers is de verwachting dat dit aandeel steeds groter gaat worden. Inmiddels heeft namelijk al 40 procent van de verkochte fietsen een elektromotor. De verkoop van fietsen zonder hulpmotor (zoals de citybike) vertoont juist een dalende lijn. BOVAG en RAI Vereniging, die deze cijfers publiceerden, verwachten dat elektrisch fietsen het ‘nieuwe normaal’ wordt.

Recordomzet fietsbranche

Dat de elektrische fiets populair is, is ook terug te zien in de gemiddelde prijs van een nieuwe fiets. In 2017 betaalden mensen gemiddeld 734 euro. Door de toename van de verkoop van e-bikes steeg dit bedrag in 2018 naar 1207 euro. Geen wonder dat de fietsbranche vorig jaar een omzet van maar liefst 1,22 miljard boekte. Een stijging van maar liefst 25% ten opzichte van het jaar daarvoor en een nieuw record!

Bron: NOS

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie