Onderhoud elektrische fiets in de winter

In de wintermaanden moet je e-bike onder andere regen, sneeuw en koude temperaturen doorstaan. Daarnaast heeft je elektrische fiets ook heel wat te verduren van de pekel op de weg. Wat kun je doen om je e-bike te beschermen tegen deze winterse weersinvloeden? Maak je e-bike winterklaar, ook als je de fiets niet gebruikt in de winter.

De e-bike wassen en schoonmaken

Na een heerlijke winterse fietstocht moet je de e-bike goed schoonmaken. De elektrische fiets heeft in de winter wat meer onderhoud nodig. Dit is omdat de fiets heel wat te verduren heeft in deze tijd van het jaar. Heb je een fietstochtje gemaakt en ben je door de pekel heen gefietst? Let dan extra goed op. Ga je de e-bike wassen? Haal dan eerst de accu eraf. Gebruik voor het wassen van je fiets een speciale fietsenreiniger of shampoo.

Controleer of alle onderdelen van je e-bike goed werken en of alles nog goed vastzit

Veilig gebruik maken van je e-bike is heel belangrijk. Daarom is het van essentieel belang dat je alle onderdelen controleert en kijkt of alles nog goed werkt. Controleer ook of je voor- en achterlicht en de remblokken goed werken. Daarnaast kijk je ook of alle bouten en moeren nog goed vastzitten en smeer je ze gelijk in met wat vaseline. Dit is om roestvorming te voorkomen. Vervang ook gelijk roestige onderdelen. Zit er een onderdeel los of is er iets door slijtage aan vervanging toe? Blijf daar niet mee doorfietsen en laat dit gelijk repareren bij een fietsenmaker.

Het profiel van je banden

In de wintermaanden kan je te maken krijgen met gladde wegen. Daarom is het verstandig om het profiel van je banden te controleren. Je kan ook kiezen voor winterbanden. Met winterbanden heb je meer grip op gladde wegen en kun je veilig blijven fietsen in de winter.

De ketting en tandwielen insmeren met kettingolie

Het is belangrijk om de ketting en de tandwielen extra bescherming te geven. Smeer deze in met kettingolie. Om het smeermiddel goed te verdelen moet je de ketting een paar keer laten rond draaien. Overigens kun je alle aluminium onderdelen van je e-bike ook met vaseline insmeren of met een siliconenspray inspuiten.

De accu van de e-bike

Blijf je de e-bike gebruiken in de wintermaanden? Zorg ervoor dat je de accu op kamertemperatuur bewaart. De accu laadt dan beter op. Gebruik je de elektrische fiets niet in de winterperiode? Verwijder de accu en bewaar deze op een droge en koele plek.

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie