Snorscooter niet meer welkom op fietspad binnen de ring

Een belangrijke wijziging: vanaf deze week mogen snorscooters niet langer rijden op fietspaden binnen de ring. Dit betekent dat ze moeten uitwijken naar de rijbaan. Dit is een grote verandering, mede omdat dit betekent dat snorscooteraars dan een helm moeten gaan dragen.

Fietsersbond blij met wijziging

De Fietsersbond verwacht dat de wijziging ervoor zal zorgen dat het aantal ongelukken op het fietspad gaat afnemen. Veel snorscooteraars mopperen dat ze door de wijziging juist meer risico lopen op ongelukken. Volgens hen gaan zij met een snelheid van maximaal 25 kilometer per uur niet hard genoeg om de auto’s bij te houden. De Fietsersbond deelt die mening niet. Binnen de ring rijden auto’s in de meeste gevallen maximaal 30 kilometer per uur. Het verschil in snelheid tussen snorscooter en auto is dus klein, terwijl het verschil in snelheid tussen snorscooter en fiets een stuk groter is. De bond vindt daarom dat het veiliger is om de snorscooter op de weg te laten rijden.

Veiliger én gezonder

Niet alleen de Fietsersbond is blij met de wijziging. Ook het Longfonds is positief over deze nieuwe regelgeving. Fietsers staan op het fietspad namelijk bloot aan heel hoge pieken van ultrafijnstof. Snorscooters en bromfietsen zijn hiervan de belangrijke veroorzakers. De vervuiling maakt het voor sommige longpatiënten onmogelijk om te fietsen op drukke fietspaden. Maar ook voor fietsers zonder longproblemen is het ongezond. Het Longfonds hoopt dan ook dat de vervuilende snor- en bromfietsen langzaam aan ingeruild gaan worden voor schonere varianten. Deze wens lijkt verhoord te worden: de verkoop van elektrische fietsen stijgt. Ook met een e-bike kan een snelheid van 25 kilometer per uur gehaald worden, waardoor dit type fiets een aantrekkelijke vervanger van de ouderwetse snorscooter wordt. Daarnaast mag de e-bike wel gewoon op het fietspad blijven rijden en is een helm dus niet noodzakelijk.

Bron: AT5

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie