racefiets onderhouden

Tips: onderhoud van je racefiets

Zin in een flinke toertocht op je racefiets? Dat is heerlijk, zolang je fiets in goede staat is. Het is erg vervelend als je de tocht halverwege moet afbreken door mankementen aan de fiets. Gelukkig geldt ook hier: een goede voorbereiding is het halve werk! Door je fiets goed te onderhouden, verklein je de kans op uitval.

Schoonmaken is van groot belang

Heeft je racefiets een tijdje in de schuur gestaan? Dan is een grondige schoonmaak de eerste stap om je fiets weer in topconditie te krijgen. Neem de tijd voor dat schoonmaakwerk. Loop onderdeel voor onderdeel na. Zo weet je zeker dat je alles schoon maakt en kun je direct zien of er onderdeeltjes zijn waar iets mis mee is. Dan kun je het tijdig vervangen en voorkom je problemen onderweg. Om die reden is het ook aan te raden om de fiets regelmatig schoon te maken. Wanneer je dit regelmatig doet kost het weinig moeite.

Checken voor iedere rit

Ook tussen de grondige schoonmaakbeurten door is het goed om je racefiets af en toe te controleren. Ga je de weg op? Dan zijn er een aantal zaken die je het beste kunt checken voordat je op de fiets stapt:

 1. Is de bandenspanning in orde? Te weinig lucht in de banden maakt het fietsen zwaarder. Te veel lucht vergroot de kans op een klapband. Belangrijk dus om in de gaten te houden!
 2. Racefietsen hebben meestal snelspanners. Handig, omdat je hiermee snel onderdelen los kunt halen. Het is echter wel van groot belang dat de snelspanners stevig vast zitten. Losse snelspanners kunnen flinke ongelukken veroorzaken. Check ze dus voordat je op pad gaat!
 3. Misschien wel het allerbelangrijkste: kijk voor vertrek de remmen van je fiets na. Met een racefiets maak je meestal flink tempo. Je moet er toch niet aan denken dat de remmen het plotseling af laten weten? Test ze dus goed van tevoren!

Checken tijdens en na de rit

Hoe goed je voorbereiding ook is, het kan altijd voorkomen dat er tijdens het fietsen toch kleine defecten ontstaan. Het beste is om die defecten direct te herstellen. Kan dit niet? Doe het dan direct na thuiskomst, zodat je fiets zo snel mogelijk weer in orde is. Het is sowieso aan te raden om je fiets na iedere fietsrit direct goed schoon te maken. Wanneer je dit regelmatig doet is dat echt niet veel werk. Daarnaast is het slim om op de paar ritten ook de fietsketting na te kijken. Gebruik hiervoor een doek. Check de schakels en veeg ondertussen het vuil er van af.

Maandelijks onderhoud racefiets

Naast het onderhoud voor en na ritten, zijn er ander onderhoudsklussen die regelmatig gedaan moeten worden. De volgende klusjes kun je het beste ongeveer 1 keer per maand uitvoeren:

 • Check de derailleurs. Werken ze nog goed?
 • Smeer indien nodig de derailleurwieltjes;
 • Zitten alle moertjes van de fiets nog goed vast? Draai ze aan als dat nodig is. Zit er roest op een moertje? Vervang dit dan voor een nieuw exemplaar;
 • Maak de ketting schoon en smeer deze na het schoonmaken;
 • Is de spaakspanning van de wielen nog in orde? Pas aan indien nodig;
 • Check de banden op scheurtjes en beschadigingen;
 • Maak de velgen schoon, zodat de remmen goed werken.

Als je maandelijks je racefiets gaat onderhouden dan moet het natuurlijk wel snel gaan. Kijk hieronder de goede uitleg over het klein onderhoud van je racefiets:

Onderhoud racefiets: ieder kwartaal

Neem ieder kwartaal even de tijd voor een grondige check van je racefiets. Let daarbij op de volgende zaken:

 • Je racefiets heeft een balhoofd. Dit zijn twee lagers waardoor voorvork en stuur kunnen draaien ten opzichte van het frame. Het is goed om te checken of er geen speling in zit;
 • Check ook de verbinding tussen pedaal en trapas. Hier moet namelijk ook geen speling in zitten;
 • Kijk of de remblokjes nog goed zijn;
 • Schoonmaken blijft belangrijk. Trek er een keer per kwartaal wat extra tijd voor uit.

Halfjaarlijks onderhoud racefiets

Neem twee keer per jaar de tijd om extra zaken na te kijken:

 • Zijn er kabels versleten? Vervang ze dan;
 • Zijn de ketting, cassette en kettingbladen nog in goede conditie? Vervang ze anders;
 • Check het frame van je racefiets op lakschade. Herstel op tijd, zo voorkom je roest.

Jaarlijks onderhoud racefiets

Om je racefiets in topconditie te houden, is het belangrijk om de volgende zaken één keer per jaar uit te voeren:

 • Haal de derailleurwieltjes uit elkaar en maak ze schoon;
 • Check of de naven last hebben van speling. Herstel indien nodig;
 • Smeer scharnierpunten derailleur en de veren en draaipunten van de remmen;
 • De pedalen kunnen vast gaan zitten. Om dit te voorkomen kun je ze het beste een keer per jaar demonteren;
 • Maak ook eens per jaar de stuurpen en zadelpen los, om vastzitten te voorkomen.

Wanneer je al het onderhoud op een rijtje zet, lijkt het best wat werk te zijn. Wanneer je je aan dit schema houdt zal het in de praktijk echter wel meevallen. Je voorkomt er achterstallig onderhoud mee en verlengt de levensduur van je racefiets. Veel goede fiets kilometers toegewenst!

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie