Middenmotor e-bike

De verschillende motorposities van de e-bike; wat zijn de voor- en nadelen?

De motor van een elektrische fiets kan op verschillende plekken zitten, in het wiel of onder de trapas. Iedere motor heeft zijn eigen eigenschappen. Wat zijn de verschillende voor- en nadelen van de motoren? In deze blog leggen we de belangrijkste verschillen tussen beide motoren uit.

Voor- en nadelen van een middenmotor

MiddenmotorBij e-bikes met middenmotor is de motor in het midden van de fiets geplaatst, in de trapas. Hierdoor ligt het zwaarste gedeelte van de e-bike in het midden en laag bij de grond. Het voordeel hiervan is een gunstige gewichtsverdeling. Dit zorgt voor optimale stabiliteit. Wat hiervan ook een groot voordeel is, is de natuurlijke fietservaring. De fietservaring op een e-bike met middenmotor wordt als zeer comfortabel ervaren. Dit komt doordat de motor niet het wiel aandrijft, maar de pedalen. Dit zorgt voor een zeer natuurlijke trapbeweging.

Een ander pluspunt is de krachtige motor. Door de krachtige motor kan de e-bike ook in een heuvelachtige omgeving goede ondersteuning bieden. Een trip door de bergen op de e-bike met een middenmoter is dan ook goed te doen! Een nadeel is dat e-bikes met middenmotor meestal duurder zijn dan e-bikes met een ander type motor.

Voor- en nadelen van een voorwielmotor

VoorwielmotorBij een e-bike met voorwielmotor is de motor geplaatst in de naaf van het voorwiel. De motor wordt subtiel weggewerkt. Het voordeel hiervan is dat de motor op gaat in het design. Je ziet bijna niet dat je op een e-bike fietst, maar krijgt wel trapondersteuning! Een ander voordeel is de aanschafprijs. Een e-bike met voorwielmotor is doorgaans goedkoper dan e-bikes met een ander type motor. Wat ook een voordeel is, is dat je vanuit iedere versnelling makkelijk kunt wegfietsen. De ondersteuning start op het moment dat je begint met trappen. Hierdoor gaat fietsen vanuit stilstand in iedere versnelling zonder moeite.

Tot slot fiets je op een e-bike met voorwielmotor ook zonder ondersteuning erg ligt, een pluspunt! Door de motor is het voorwiel wat zwaar om op te tillen, dat is een nadeel. Daarnaast is het lastig om zelfstandig de voorband te verwisselen.

Welke e-bike motor past het beste bij jouw wensen?

E-bikes met middenmotoren zijn comfortabel voor het afleggen van lange afstanden. De e-bike met voorwielmotor zijn echt allrounders voor korte ritten en dagelijks gebruik. Heb je besloten om een e-bike te kopen? Tip: bezoek een e-bikespecialist en maak een proefrit op zowel een e-bike met voorwielmotor als een e-bike met middenmotor. Door beide type elektrische fietsen uit te proberen ervaar je het verschil, bijvoorbeeld in rijervaring, gebruiksgemak en comfort.

Livorno steps

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie