BMX stunts voor beginners

Je bent waarschijnlijk op deze pagina gekomen omdat je een stoere BMX fiets wilt gaan aanschaffen. Maar zonder goede stunts heb je er weinig aan. Check daarom deze video en leer BMX stunts voor beginners

B’twin 520 20 inch BMX

Speelse vorm. Rotorsysteem. 4 pegs.

Ontworpen voor: jonge riders (8 tot 14 jaar / 1m30 tot 1m60) die leren BMX’en in de straat, in de stad en op onbebouwd terrein.

BMX kopen

Klaar om lekker te gaan stunten of crossen? Vind dan de beste BMX kinderfiets die bij jou past! Deze keuze kan lastig zijn dus hier gaan we je een handje bij helpen. Er zijn twee belangrijke aspecten te onderscheiden in het aankoopproces. Dit zijn de wielmaat en voor welke doeleinden je deze fiets gaat gebruiken. De twee keuzes zijn de crossfiets en de freestyle BMX. De eerste kan gebruikt worden voor dagelijks gebruik en crossen, waar de freestyle BMX juist ontworpen is om te stunten. En welke maat BMX fiets je nodig hebt, dat vind je in onderstaande tabel.

Welke framemaat BMX fiets heb ik nodig?

De grootte van de BMX fiets is afhankelijk van de lichaamslengte van de gebruiker. Een andere belangrijk punt is de lengte van de bovenbuis en de wielmaat. De BMX fiets 24 inch is bijvoorbeeld geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Vind hieronder het totale overzicht.

Wielmaat

Leeftijd

Lengte

Kledingmaat

Hoogte grond-zadel

Hoogte trapper-zadel

BMX 12 inch

2-4 jr.

v.a. 95 cm.

92-98

± 45 cm.

± 35 cm.

BMX 16 inch

4-6 jr.

v.a. 105 cm.

104-110

± 55 cm.

± 45 cm.

BMX 20 inch

6-8 jr.

v.a. 115 cm.

116-122

± 63 cm.

± 53 cm.

BMX 24 inch

8-12 jr.

v.a. 130 cm.

128-140

± 73 cm.

± 60 cm.

BMX 26 inch

10-14 jr.

v.a. 145 cm.

140-158

± 83 cm.

± 70 cm.

Verschillende soorten BMX fietsen

Er zijn drie verschillende soorten BMX fietsen, namelijk de race BMX, freestyle BMX en spring BMX.

Cross BMX

Dit is de meest originele BMX fiets en werd in 1960 speciaal gemaakt voor kinderen die graag off road wilde fietsen. Dankzij het sterke frame is deze BMX fiets perfect voor onverharde ondergronden. De meest herkenbare punten zijn het recht-op-staande stuur, lichte wielen en dunnen banden. De Race BMX fiets is voorzien van een achterrem zodat je niet over je stuur klapt tijdens het remmen.

Freestyle BMX

Deze fiets is speciaal ontworpen om verschillende stunts mee te doen. Deze BMX heeft zowel voor als achter remmen is daarom ook uniek. De voor en achter remmen zorgen dat de freestyler volledige controle heeft. De freestyle wielen hebben meer spaken zodat deze meer klappen op kan vangen. Soms hebben deze fietsen ook een stuur dat 360 graden kan draaien.

Spring BMX

Dankzij het lichte framemateriaal is deze BMX bedoeld om zo hoog mogelijke sprongen te maken. Deze zware pedalen en extra stevige spaken zorgen ervoor dat de klappen goed opgevangen worden.

Wil je een BMX crossfiets of freestyle BMX kopen?

Zoals hierboven vermeld gebruik je freestyle BMX voor het stunten. Deze worden veelal gebruikt op speciaal ontworpen BMX parken. Het frame en stuur zijn zo ontwikkeld dat ze zeer krachtig zijn. Hierdoor kunnen ze tegen de zware klappen die vrijkomen tijdens het stunten. Een ander specifiek punt bij een freestyle BMX is dat het stuur 360 graden kan draaien.

Een BMX crossfiets wordt vooral gebruikt om lekker in het bos of op heuvelachtige gebieden te crossen. Ook wordt deze type BMX fiets gebruikt om naar school te gaan. Bekende merken zijn B’twin, Altec, Troy en MBM. Deze merken kun je online kopen, maar ook kun je BMX fietsen op Marktplaats vinden. Let dan wel op dat alle BMX onderdelen nog verkrijgbaar zijn. Tweedehands BMX fietsen kunnen namelijk al een paar jaar oud zijn. Waar wacht je nog op? Bovenaan deze pagina vind je een overzicht van alle categorieën en merken.

Belangrijke kenmerken BMX fiets

Hieronder vind je belangrijke kenmerken waar je een BMX fiets aan kunt herkennen:

  • Kleine wielen (meestal tussen de 16 inch en 20 inch);
  • Licht maar sterk framemateriaal;
  • Vaak één handrem op het achterwiel;
  • Voetsteunen in de wielen;
  • Vaak zonder versnellingen.