Voordelen achterwielmotor

Achterwielmotor: Wat zijn de voor- en nadelen?

De e-bike komt in een aantal verschillende vormen. Eén van die vormen is de e-bike met een achterwielmotor. Volgens velen is dit de enige echte manier om een e-bike te beleven. Hoe dit echt zit heeft te maken met de voordelen en nadelen die aan deze manier van rijden kleven. Daarom is het goed om eens te kijken wat nu eigenlijk de plus- en minpunten van deze manier van aandrijven zijn. Dit maakt het een flink stuk gemakkelijker om een keuze te maken als voor een fiets met een elektromotor gekozen moet worden.

Net als zonder motor

Het belangrijkste voordeel van een achterwielmotor is natuurlijk dat het veel lijkt op fietsen zonder motor. Dit is logisch te verklaren. Een fiets die is aangedreven op mankracht met een ketting wordt immers ook op het achterwiel aangedreven. Daardoor zal het gevoel op de fiets niet heel veel veranderen ten opzichte van wat je gewend bent. Dit helpt bijvoorbeeld ook op positieve wijze mee als je bijvoorbeeld kijkt naar de manier waarop je kunt sturen. Bij een fiets met een motor in het voorwiel is dit toch net even anders. Dit kan soms als nadelig worden ervaren. Met een motor in het achterwiel geldt dit niet.

Meer versnellingen

Ook een tweede voordeel van een achterwielmotor ligt op dezelfde lijn. Het is namelijk ook zo dat er op de achterwielen meer versnellingen te plaatsen zijn. Het verschil tussen een fiets en een e-bike bestaat in dit opzicht niet. Wanneer er dus bijvoorbeeld over lange afstanden wordt gereden of er is sprake van heuvelachtig terrein, dan kan een fiets met een motor aan de achterzijde net iets meer hulp bieden dan een model met de motor aan de voorzijde doet. Uiteindelijk is dit natuurlijk het belangrijkste.

Sparta Vedette R1z 2018 Heren
Voorbeeld e-bike met achterwielmotor > Sparta Vedette R1z 2018 Heren

Bijkomende voordelen

Er zijn heel veel kleine voordelen te noemen wanneer de fiets over een achterwielmotor beschikt. Samen leveren deze voordelen behoorlijk wat op. Denk bijvoorbeeld aan een andere verdeling van het gewicht op de e-bike. Zoals in sommige gevallen het gewicht zelfs ook lager is. De fiets trekt niet, wat hem beter beheersbaar maakt en zorgt dat de rit aangenamer wordt. Vaak is het ook zo dat e-bike minder geluid lijkt te maken. In sommige gevallen is dit ook daadwerkelijk zo, maar in andere gevallen is het vooral voordelig dat het geluid aan de achterzijde te horen is waardoor het minder last oplevert. Dit maakt de rijervaring een stuk leuker.

Overzicht voordelen achterwielmotor:

✓ Betere verdeling van het gewicht dat zorgt voor een natuurlijkere rijbeleving;
✓ Lager gewicht;
✓ Minder motorgeluid doordat het geluid van achteren komt;
✓ Strakkere sturing.

Verplicht design

Natuurlijk heeft een achterwielmotor ook enkele nadelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een aantal beperkingen op het gebied van design. Zo is het bijvoorbeeld zo dat een e-bike die de motor aan de achterzijde heeft over het algemeen geen dichte kettingkast kan hebben. Dit betekent dus ook dat het enig oppassen vergt als je op de fiets stapt. Het is immers niet fijn om kettingsmeer aan de broek te hebben. Ook een naafversnelling is vaak niet mogelijk. Dit zijn voor sommige fietsers kleine nadelen die er toe kunnen leiden dat gekozen wordt voor een motor op het voorwiel of een middenmotor.

Onderhoud en reparatie

Een opvallend nadeel van een e-bike met een achterwielmotor is er één voor de lange termijn. De fietsen met de motoren in het achterwiel moeten beter en vaker onderhouden worden. Desondanks hebben ze toch nog altijd veel meer last van slijtage. Dat betekent dus ook dat er ook vaker reparaties en vervangingswerkzaamheden moeten worden gedaan. Bovendien is het vaak zo dat dit met behulp van een professional moet worden gedaan. Daardoor kan het zowel tijdsintensief als kostenintensief worden. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de specifieke afstelling van de fiets. Dit moet bij reparaties opnieuw worden gedaan met specifieke apparatuur.

Overzicht nadelen achterwielmotor:

× Vaker onderhoud nodig;
× Onderhoud is vaak tijds- en kostenintensief;
× lastig om achterband te vervangen;
× Fiets is lastiger te verplaatsen doordat het gewicht niet gelijk verdeeld is;
× Vaak niet te combineren met een dichte kettingkast en naafversnelling;

Zelf ervaren

Het is belangrijk om zelf te ervaren hoe een e-bike met achterwielmotor rijdt. Dit kan worden gedaan door een proefrit ermee te maken. Daarmee kunnen bijvoorbeeld de voordelen met betrekking tot de rijervaring zelf gevoeld worden. Zaken die voor de lange termijn gelden, zoals het onderhoud, kunnen echter natuurlijk niet getest worden. Het kan altijd helpen om wat kennis op te doen aan de hand van vergelijkingen en beoordelingen die te vinden zijn van de verschillende modellen. Dit geeft veel inzicht op het gebied van voor- en nadelen op de lange termijn.

> Bekijk hier alle elektrische fietsen met achterwielmotor

Tip: Om teleurstellingen te voorkomen raden wij altijd aan om een goede proefrit te maken voordat je een e-bike aanschaft.

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie