E-bike opvoeren

Een e-bike opvoeren is eigenlijk verboden, maar toch zijn mensen erin geïnteresseerd. Als een elektrisch aangedreven voertuig harder dan 25 km/u gaat, wordt deze volgens de wet gezien als een brommer. Bij het opvoeren van een normale e-bike mist deze een typegoedkeuring en is dus onverzekerd. Uiteraard is het aanpassen van de e-bike mogelijk, maar is het belangrijk dat de regels in acht worden genomen. Hierbij moet je denken aan een typegoedkeuring, verzekeringsplaatje (kentekenplaat) en een helmplicht. Nog steeds interesse? Lees dan snel verder.

Wat verstaan we eigenlijk onder het opvoeren van een elektrische fiets? Als een elektrische fiets wordt opgevoerd praten we eigenlijk over het verwijderen of verschuiven van de snelheidsbegrenzing die de fietsen vanuit de fabriek meekrijgen. Vanuit de fabriek wordt de snelheid van de fiets begrensd op 25 km/u (elektrische fietsen) of 45 km/u (speed pedelecs).

Het is mogelijk om de snelheidsbegrenzing van een e-bike te verwijderen of verschuiven. Om dit te realiseren is wel enige technische kennis nodig. Op internet zijn er verschillende sets te vinden waarmee je je elektrische fiets kan opvoeren. Ben je in bezit van een elektrische fiets met een voor– of achterwielmotor? Omdat voor deze type motoren geen setjes te verkrijgen zijn, is het niet mogelijk om deze e-bikes op te voeren. Met sets zoals de Sx2 dongle is het opvoeren van een e-bike redelijk makkelijk.

Stel je voor; je fietst iedere dag 25 kilometer naar je werk en 25 kilometer terug. Dan zou het fijn zijn als er een aanpassing gemaakt wordt zodat de fiets 35 km/u haalt in plaats van de standaard 25 km/u. Uiteraard, zoals eerder in dit artikel vermeld, is een helm dan wel verplicht.

E-bike opvoeren? Wat nu?

Via internet zijn er verschillende sets te koop. In de meeste gevallen komen deze sets uit Nederland en Duitsland. Om deze sets succesvol te installeren is enige technische kennis een vereiste. De sets zijn onder andere verkrijgbaar voor Bosch motoren, Impulse, Yamaha, Panasonic, Shimano en Bionx systemen. Heb je een van deze motortechnieken, dan is het mogelijk om jouw fiets harder te laten lopen.

Bij het opvoeren van een e-bike wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een techniek die “frequentiehalvering” heet. In feite wordt de motor van de e-bike voor de gek gehouden. Als de e-bike een snelheid van 15 km/u heeft bereikt, geeft de dongle een gehalveerd signaal door. Hierdoor “denkt” de motor dat de fiets 15 km/u rijdt, maar in feite bereikt de e-bike een snelheid van 30 km/u. In het geval van opvoeren, geeft het display vanaf 15 km/u een foutieve snelheidswaarde aan. Dit geldt voor alle opvoersets behalve de ASA eSpeed.

Geïnteresseerd in opvoeren? Bedenk dan het volgende!

Het opvoeren van de e-bike is natuurlijk niet iets wat wij aanraden. Leg je elke dag lange afstanden af en ben je toe aan meer snelheid? Dan is een Speed Pedelec wat voor jou. Deze fietsen rijden vanaf de fabriek al 45 km/u. Bedenk dan wel dat er een helmplicht geldt en dat de fiets verzekerd moet worden als een snorfiets (blauw kenteken).

Mocht je toch geïnteresseerd zijn in het opvoeren van de fiets, check dan wel of de remmen goed genoeg zijn om je opgevoerde elektrische fiets af te remmen. Een ander belangrijk aspect om in het achterhoofd te houden is dat bij opvoeren per direct de fabrieksgarantie vervalt. Heb je na het opvoeren schade aan de motor? Reken er dan vooral niet op dat de fabrikant enig begrip toont.


SpeedChip-s

Geschikt voor:

  • Bosch motoren (Bosch Classic, Classic+, Active en Performance (CX) Line motoren)

Bikespeed – Real Speed

Geschikt voor:

  • Bosch motoren
  • Yamaha motoren

Bad ass box

Geschikt voor:

  • Bosch motoren
  • Yamaha motoren
  • Shimano motoren

Overzicht mogelijkheden per motortechniek

Bosch motoren

  • Bad Ass Box 3.3
  • SpeedChip-s
  • Bikespeed – Real Speed (RS)
  • SX2 Dongle
  • SX2 Dongle set met aan/uitschakeling via de lichtschakeling
  • ASA eSpeed (met correcte snelheidsaanduiding en behoud van alle functies)

> Bosch motor opvoeren

Yamaha motoren

  • Bad Ass Box 3.3
  • Bikespeed – Real Speed (RS)
  • SX2 Dongle

> Yamaha motor opvoeren

Panasonic motoren

  • SX2 Dongle

> Panasonic motor opvoeren

Shimano motoren

  • Bad Ass Box 3.3

> Shimano motor opvoeren

Sparta ION-motoren

Op het moment is het nog niet mogelijk om Sparta ION-modellen op te voeren.

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie