Framemaat berekenen

Niets is vervelender dan een fiets die te groot of klein is. Je geeft veel geld uit aan een nieuwe fiets, dan moet deze ook goed passen. Heb je geen idee welke framemaat je nodig hebt? We gaan hier de framemaat van je fiets berekenen.

Framemaat, wat betekent dat nou?

De framemaat van een fiets wordt in centimeters berekend. De afstand van de trapas tot het punt waar de zadelpen uitkomt, wordt gezien als de framemaat.

Je framemaat zelf berekenen

Om je framemaat te berekenen heb je een rolmaat en een rekenmachine nodig. Met deze benodigdheden en de volgende som, kan jij je framemaat berekenen.

  • Trek je schoenen uit en doe je benen ongeveer 15-20 centimeter uit elkaar. Meet daarna de afstand tussen je kruishoogte en de grond. Deze afstand moet je dan vermenigvuldigen met 0,68. Dit is jouw ideale framemaat.
  • Het kan natuurlijk voorkomen dat je tussen twee framematen in zit. In dat geval raden wij je aan om voor het kleinere frame te gaan. Door het zadel hoger te zetten, kan je het kleinere frame compenseren. Als je een te groot frame hebt, kan dit rug- en nekklachten veroorzaken.
  • Heeft jouw fiets een geveerde zadelpen? Dan moet je ongeveer 4 cm van je framemaat afhalen.

Heb je al een fiets met de juiste framemaat? Dan kan je natuurlijk ook je oude fiets opmeten. In dat geval meet je, zoals hierboven aangegeven, de afstand van trapas tot waar de zadelpen begint. Let op! Haal 4 cm af van je framemaat indien je een geveerde zadelpen hebt.

Je framemaat op laten meten

Zelf je framemaat opmeten is natuurlijk prima. Heb je advies nodig of een betere meting? Ga dan naar een fietsspeciaalzaak. Vaak beschikken die over andere manieren om nauwkeuriger te maten welke framemaat je nodig hebt. We hebben hieronder een klein overzicht gemaakt met de meest doorgaande maten. Het kan voorkomen dat dit per type fiets verschilt.

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie