Maximaal rendement van je e-bike accu

Zoals veel mensen weten is een accu het duurste onderdeel van de elektrische fiets. Daarom is het belangrijk dat je voorzichtig omgaat met je accu. Het begint bij het volgen van de gebruiksaanwijzing van de fiets. Daarnaast zijn er enkele tips die ervoor zorgen dat jij maximaal rendement van je e-bike accu krijgt.

Hieronder wat tips per type accu:

NiMh accu

Deze accu’s hebben minder last van het memory effect. Het is niet erg om de accu zo af en toe te ontladen. Hierdoor kan het maximale rendement weer gehaald worden. Vanuit de fabrikant wordt zelfs aangeraden om dit eens in de zoveel tijd te doen, om zo de levensduur van de cellen te verlengen.

NiCd accu

Deze accu’s kunnen wat meer hebben. Deze accu’s hebben, in tegenstelling met de NiMh accu, wel last van het memory effect. Door de accu een paar keer te ontladen en daarna weer op te laden, kan dit effect worden verholpen. Het komt weleens voor dat een NiCd accu wordt geleverd zonder memory effect. Dan moet je de accu nooit diep ontladen.

Loodaccu

Deze accu’s kunnen al heel snel schade oplopen als je de accu ongeladen opslaat. Daarom is het belangrijk om de accu na gebruik altijd op te laden. Het bijladen van een opgeslagen accu is daarom ook aan te raden.

De hoeveelheid energie die een accu kan opslaan, neemt met de jaren af. Je kan de levensduur van een accu op twee manieren specificeren. Levensduur in jaren en in laadcycli. Dit is het aantal keer dat de accu volledige ontladen en opgeladen is. Normaal gesproken gaat een accu 500 laadcycli mee. Maar als je de accu helemaal niet gebruikt, gaat deze ook achteruit.

Tips om levensduur te verlengen

De gemiddelde levensduur van een e-bike accu is 4 jaar. Met zorgvuldig gebruik, kan je de levensduur verlengen. Wil je een uitgebreider overzicht met tips lees dan de blog hoe je de levensduur van je accu kan verlengen.

  • Bewaar de accu op een koele plek;
  • Laad de accu zo min mogelijk op in vrieskou. Laad deze binnen op indien mogelijk;
  • Zorg dat de accu niet helemaal leeg wordt gereden. Laad deze dus op voordat de motor uitvalt;
  • Zorg dat je de fiets nooit lang met een lege accu laat staan. Laad de accu altijd op als deze leeg is.

Tips om het bereik te verlengen

Op het moment zijn er veel verschillende type accu’s te koop. Wil je een uitgebreid overzicht van de typen accu? Bekijk dan onze blog over verschillende typen accu’s. Natuurlijk zorgt een grotere accu voor meer bereik, maar deze zijn natuurlijk een stuk duurder. Nu is het niet altijd nodig om een duurdere accu te kopen, maar met deze tips vergroot je het bereik.

  • Hoe lager je de ondersteuningsstand zet, hoe verder je met ondersteuning kan fietsen;
  • Zorg dat je altijd in de juiste versnelling fietst;
  • Zorg dat je accu voor vertrek helemaal vol is;
  • Pomp je banden op! Als de banden hard zijn, heeft de fiets minder weerstand;
  • Grijp elke mogelijkheid aan om je e-bike op te laden.

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie