Memory-effect bij E-bike accu’s

Als je je verdiept in de wereld van e-bikes, kom je veel artikelen tegen over de accu’s. Mocht je enkele gelezen hebben, ben je vast weleens iets over het memory-effect tegengekomen. Als dit effect voorkomt wordt het ook weleens aangeduid als ‘een luie batterij’. In dit stuk gaan we in op het memory-effect bij e-bike accu’s.

Wat is het memory-effect?

Het memory-effect treedt op als een accu wordt opgeladen terwijl deze nog niet leeg is. Hierdoor laadt de batterij zich de volgende keer niet helemaal op, waardoor de accu een deel van zijn capaciteit verliest. Veel mensen kennen het effect, maar weten niet precies wat het inhoudt. Vaak wordt dit effect genoemd als een accu onder de maat presteert. Vaak is dit niet het geval. Tijd om deze onzekerheid voor eens en altijd uit te lucht te halen. En een belangrijk punt: Wat kun je doen om het memory-effect tegen te gaan?

Memory-effect tegengaan

Het memory-effect bestaat, maar is tegenwoordig steeds minder van toepassing. De nieuwe Lithium accu’s hebben hier eigenlijk geen last meer van. Echter, bij oudere batterijen speelt dit effect wel degelijk een rol. Dus heb je een e-Bike met een Nikkel Cadmium (NiCd) accu? Dan is dit effect bij jou wel van toepassing. Wanneer een oude batterij bijvoorbeeld met een resterende capaciteit van 25% wordt opgeladen, zal deze accu de volgende keer zich ontladen tot maximaal 25%. In dit geval “onthoudt” de accu de lading die het de vorige keer had.

Lees meer over verschillende typen accu’s.

Memory-effect voorkomen

Heb je een nieuw type accu die niet meer functioneert? Vaak is dit beschadiging door overlading of diep ontlading, dit heeft niks met het memory-effect te maken. Dit is makkelijk te voorkomen door je accu op te laden met een intelligente acculader.

Over het algemeen is het memory effect niet meer van toepassing behalve op oude NiCd accu’s. Om dit effect tegen te gaan kun je het beste je accu leeg rijden voordat je de accu oplaadt.

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie