voordelen van een voorwielmotor

Voorwielmotor: Wat zijn de voor- en nadelen?

Op het moment is de voorwielmotor een erg populaire keuze bij e-bike gebruikers. De motor is over het algemeen stiller dan andere motoren en daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om erg kleine motoren te produceren. Hierdoor zie je soms bijna niet dat het om een elektrische fiets gaat. Natuurlijk hebben de voorwielmotoren ook nadelen. Het feit dat deze minder krachtig is, is hier een van. Lees snel verder voor een uitgebreid overzicht van de voordelen van een voorwielmotor.

De keuze van een voorwielmotor

Zoals we al vertelde in onze blog over de voor- en nadelen van de middenmotor, wint de middenmotor populariteit. Desondanks is de voorwielmotor nog steeds erg populair. Dit komt omdat e-bikes met een voorwielmotor vaak een stuk goedkoper dan de uitvoeringen met een achterwielmotor of middenmotor. Natuurlijk heeft de voorwielmotor nog meer voordelen.

Voordelen voorwielmotor

Zoals hierboven al is gezegd is een e-bike met een voorwielmotor vaak een stuk goedkoper dan de andere typen motoren. Veel mensen vinden een elektrische fiets met een voorwielmotor een stuk mooier. Dit komt omdat het tegenwoordig mogelijk is om de motoren erg klein te maken. Bij sommige fietsen is de motor amper te zien en lijkt het een gewone voorwielnaaf. Op deze manier past de motor beter in het design van de fiets.

Naast de prijs en design maakt een voorwielmotor een stuk minder geluid dan bijvoorbeeld een middenmotor. Dit is echter geen gegeven en verschilt per fiets. Daarom is het heel belangrijk om goed op het geluid te letten tijdens een testrit. Als je constant een zoemend geluid hoort tijdens het fietsen, is dat natuurlijk niet fijn.

Een ander voordeel is dat een voorwielmotor een stuk minder onderhoudsgevoelig is dan andere typen motoren. Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van een gesloten kettingkast. Met dit type kettingkast wordt voorkomen dat de ketting vuil en nat wordt. Hierdoor heeft een ketting met een gesloten kettingkast een stuk minder onderhoud nodig.

Als laatste voordeel is dat de vrijloopwrijving van een voorwielmotor bijna nihil is. Daarom is het mogelijk om licht te fietsen, zelfs al de motor niet ondersteund.

Victesse Strada N7 HF 2018 Lage Instap
Voorbeeld e-bike met voorwielmotor > Victesse Strada N7 HF 2018 Lage Instap

Overzicht voordelen voorwielmotor:

✓ Vaak goedkoper;
✓ Motor is klein en past goed in het design van de fiets;
✓ Motor is vaak een stuk stiller dan andere typen motoren;
✓ Voorwielmotor maakt de fiets minder onderhoudsgevoelig;
✓ Een fiets met voorwielmotor fietst licht, ook zonder ondersteuning.

Nadelen voorwielmotor

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen van een voorwielmotor. Een daarvan is dat je het gevoel kan hebben dat je vooruit getrokken wordt. Omdat het zwaarste punt zich niet boven de motor bevindt, kan het zelfs zijn dat de motor doorslipt op sommige ondergronden. Voorbeelden van gladde ondergronden zijn zandwegen, weg met gevallen bladeren, sneeuwval en ijzel.

Doordat de motor in het voorwiel is verwerkt is de fiets aan de voorkant zwaarder. Hierdoor stuurt de fiets wat zwaarder en is het lastiger om de fiets aan de voorkant op te tillen.

Overzicht nadelen voorwielmotor:

× Motor kan een trekkend gevoel geven;
× Motor kan doorslippen bij gladde ondergronden;
× Sturen kan zwaarder zijn;
× Door het gewicht aan de voorkant is het lastiger om de fiets aan de voorkant op te tillen.

Wilt u een elektrische fiets met een voorwielmotor aanschaffen?

Voordat je tot koop overgaat, raden wij aan dat je een uitgebreide testrit maakt. Tijdens de proefrit is de mate van ondersteuning en kracht belangrijke punten waarop je moet letten. Daarnaast moet je wel een veilig gevoel hebben tijdens het fietsen.

> Bekijk hier alle elektrische fietsen met voorwielmotor

Meer informatie over midden- en achterwielmotor?

Ben je benieuwd naar welke andere typen motoren er zijn? Bekijk dan snel onze blogs over de middenmotor en achterwielmotor.

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie