koppel elektrische fiets

Wat betekent het koppel bij een elektrische fiets?

Zoals bijna iedereen al weet, wordt de ondersteuning van een e-bike verzorgd door een elektromotor. Deze motor zorgt ervoor dat de accucapaciteit wordt omgezet in kracht, welke jou als fietser ondersteund. De kracht die de motor overbrengt wordt uitgedrukt in Nm (Newton meter). Hoe krachtiger de motor is, hoe meer Nm de motor heeft. Dan zou je natuurlijk denken: “Ik moet de meest krachtige motor hebben want dat is het beste!”. Dit is niet altijd waar. Voor de eerste reden kunnen we je doorverwijzen naar een blog die wij eerder schreven over de levensduur van de accu.

Tweede reden: als een elektromotor heel krachtig is, gebruikt deze ook meer stroom. We hebben gelezen in het blog over het verlengen van de levensduur van de accu, dat het niet goed is voor de accu om deze snel leeg te trekken. Een elektromotor met een hoog koppel is vooral goed in het beklimmen van heuvels. De motor kan een grote kracht leveren, waardoor heuvel op fietsen kinderspel wordt. Maar doordat de motor zoveel kracht heeft geleverd, heeft de accu ook veel capaciteit verloren. Hierdoor gaat het bereik dus sterk achteruit. De accu heeft veel energie geleverd aan de motor en is dus meer ontladen.

Indien je als e-bike gebruiker wilt gaan voor de hoogst mogelijke actieradius, wil je dat de motor zo min mogelijk kracht moet leveren. Wanneer je een sterke elektromotor hebt, is het natuurlijk verleidelijk om de hoogste ondersteuningsstand te gebruiken. Doordat je weinig zelf hoeft te trappen, wordt er meer gevraagd van de motor en dus ook van de accu. Je zal dus merken dat bij het gebruik van een hoge ondersteuningsstand, de actieradius sterk afneemt.

Is een hoog koppel dan goed en een laag koppel slecht?

Nee, niet per se. Het licht er helemaal aan waarvoor je de fiets wilt gebruiken. Wil je vooral lange tochten maken op een vlakke weg? Dan is een motor met een laag koppel perfect voor jou. Fiets je meer wat kortere afstanden over een heuvelachtig gebied? Dan raden wij aan om eens te kijken naar motoren met een hoger koppel.

Het is daarom erg belangrijk om, voordat je een elektrische fiets koopt, goed te bedenken waarvoor je de e-bike gaat gebruiken. Daarnaast loont het ook erg om een goede proefrit te maken. Daarin kun je bepalen of je behoefte hebt aan een krachtige motor of juist niet.

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie