Wat is de trapfrequentie?

De trapfrequentie, ook wel cadans genoemd, is de snelheid waarmee je trapt. Deze snelheid wordt aangeduid met omwentelingen per minuut. Alle fietsers hebben een voorkeursfrequentie. Bij de ideale frequentie is de snelheid en de kracht die de fietser levert in balans. De ideale trapfrequentie verschilt per type weg. Bijvoorbeeld als je een heuvel op wilt fietsen, is een hogere frequentie makkelijker dan een lage.

Naast het type weg, verschilt de ideale frequentie per persoon. Bij een recreatieve fietser zal de ideale frequentie liggen tussen de 60-70 omwentelingen per minuut. Een tourfietser die gewend is om lange afstanden te fietsen zal 70-80 omwentelingen fijn vinden. Actieve racefietsers zitten daar zelfs boven. Gemiddeld is de ideale trapfrequentie van een racefietser 100 omwentelingen per minuut.

Trapfrequentie bij elektrische fietsen

De juiste frequentie is belangrijk voor normale fietsers, maar nog een stuk belangrijker voor de fietsers met een elektrische fiets. Dit komt doordat de meeste e-bikes een rotatiesensor gebruiken. Met die sensor merkt de elektrische fiets alleen maar dat de fietser aan het fietsen is, niet in welke mate dit gebeurt. Een rotatiesensor gaat uit van een ideale frequentie die vanuit de fabriek wordt bepaald. Als je onder deze frequentie zit, zal de motor extra had werken om je op deze frequentie te krijgen.

Als je bijvoorbeeld wegrijdt in een te hoge versnelling, moet de accu extra veel vermogen aan de motor leveren om de ideale frequentie te bereiken. Dit komt natuurlijk niet ten goede van de capaciteit van de accu en zal de maximale actieradius dus flink afnemen. We raden je dus aan om in de juiste versnelling weg te rijden en naarmate je aan het versnellen bent, op te schakelen. Bekijk onze andere blogpost voor meer mogelijkheden om meer rendement uit je accu te halen.

Handmatige versnelling

Door het fietsen in de juiste versnelling kan de fietser ervoor zorgen dat de ideale trapfrequentie wordt bereikt. In het ideale geval begin je in een lage versnelling en schakel je omhoog naarmate je snelheid maakt. Zo probeer je om bij elke snelheid dezelfde frequentie te trappen. Hoe meer versnellingen je tot je beschikking hebt, hoe makkelijker het is om de juiste versnelling te vinden.

Automatische versnelling

Vind je het lastig om de juiste versnelling te vinden? Dan is er iets nieuws op de markt wat jou gaat helpen daarmee. Een automatische versnelling voor je fiets. Dit type versnelling is te vergelijken met een automaat van een auto. De versnelling zorgt ervoor dat altijd de juiste trapfrequentie wordt gebruikt. Voor meer informatie over de automatische versnelling kan je ons blog bekijken over de NuVinci Harmony.

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie