Wat is een Speed Pedelec?

Sinds eind 2013 hebben de speed pedelecs hun intreden gedaan in de fietsenmarkt. Dit zijn elektrische fietsen die harder kunnen dan normale elektrische fietsen. Normaal gesproken zijn elektrische fietsen begrensd op 25 km/u. Met een speed pedelec is het mogelijk om 45 km/u te fietsen. Het is geen elektrische scooter, want om die snelheid te behalen moet je als fietser wel zelf meetrappen. Als je met je speed pedelec de weg op wilt moet je rekening houden met de volgende eisen:

• De bestuurder moet minimaal 16 jaar zijn;
• De bestuurder moet minimaal in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs;
• De speed pedelec moet voorzien zijn van een kenteken;
• De speed pedelec moet WA verzekerd zijn;
• De bestuurder moet zich aan de toegestane snelheden houden.

Omdat de speed pedelecs redelijk nieuw zijn, is het belangrijk om je te oriënteren op alle mogelijkheden. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken wat het aanschaffen precies voor invloed heeft op de verzekering.

Verschillende merken Speed Pedelec

Natuurlijk zijn er verschillende merken die een speed pedelec aanbieden. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van de populaire merken:

Hoe snel gaat een speed pedelec?

Zoals hierboven beschreven is het mogelijk om hogere snelheden te bereiken met een speed pedelec. Deze hoge snelheid is het resultaat van een sterke elektromotor. Deze elektromotor is een stuk sterker dan een normale elektrische fiets. Bij een normale e-Bike gelden er vanuit de overheid een aantal beperkingen. Het maximale vermogen van 250 Watt en het feit dat de fietser moet trappen voor ondersteuning, zijn enkele voorbeelden hiervan. Als er aan deze eisen wordt voldaan, wordt er gesproken van een normale fiets. In dat geval mag je op alle fietspaden rijden en is een verzekering, helm of rijbewijs niet verplicht.

Is een speed pedelec dan een snorfiets?

Ja! Niet echt natuurlijk, maar voor de wet wordt deze het zelfde gezien als een snorfiets. Door de hoge snelheid is het ook niet gek dat een speed pedelec niet wordt gezien als een normale fiets. Het enige verschil tussen een brommer en een speed pedelec is dat je mee moet trappen om snelheid te maken. Op het moment is het verplicht om een brommerrijbewijs te hebben, voordat je met de speed pedelec de weg op mag. Daarnaast is het ook verplicht om de fiets te verzekeren, waardoor deze een blauwe kentekenplaat krijgt.

Let op! Vanaf 2017 is het ook verplicht om een helm te dragen. Op het moment zijn er speciale helmen verkrijgbaar. Maar hoe weet je dat een helm geschikt is voor een speed pedelec? Deze helmen zijn speciaal gekeurd en hebben een NTA 8776 certificaat.

Mag je met een speed pedelec op het fietspad komen?

Hier wordt het lastig. Officieel gezien moeten speed pedelecs vanaf 1 januari 2017 op de rijbaan fietsen. Er zijn veel tegenstanders voor dit idee. Omdat er gemiddeld 35km/u wordt gefietst door speed pedelecs, is het snelheidsverschil te groot met die van auto’s. Het zou dus niet verstandig zijn om de speed pedelec, net zoals normale bromfietsen, in het stadsverkeer te mengen.

Heb je een verzekering nodig voor je speed pedelec?

Als je met een speed pedelec over de openbare weg wilt, moet de fiets minimaal WA verzekerd zijn. Dit betekent dat je verzekerd moet zijn voor de schade die je aan een ander zou aanbrengen. Vorige jaren was er veel onduidelijkheid over welke verzekering verplicht was. Op het moment zijn er verzekeringsmaatschappijen waar je speciale speed pedelecs verzekeringen af kan sluiten.

Is de accu van een speed pedelec sneller leeg?

Bij normale e-Bikes heeft de motor een kracht van 250 Watt. De motoren van een speed bike kunnen oplopen tot 500 Watt. Om de fietser een snelheid van 45km/u te laten bereiken is natuurlijk flink wat kracht nodig. Hierdoor wordt natuurlijk ook de accu zwaarder belast. Gemiddeld kunnen deze fietsen met de maximale ondersteuningsstand 40 kilometer fietsen. Dit zou genoeg moeten zijn om ermee naar je werk te fietsen. We raden aan om je oplader mee te nemen, zodat je je fiets op het werk weer op kan laden. Zo begin je je terugweg met een frisse en volle accu.

Voor wie is de speed pedelec geschikt?

Als we kijken naar de eigenschappen van de fiets kunnen we stellen dat deze snelle fietsen vooral geschikt zijn voor woon-werk verkeer. Het feit dat deze fiets een stuk sneller gaat en het bereik veel minder is, zou deze fiets minder geschikt zijn voor recreatieve fietsers. Is je werk nét te ver om te fietsen? Dan zou een speed e-Bike geschikt zijn voor jou.

Samenvatting

De introductie van de speed pedelec is voor veel mensen een ‘eye opener’. Doordat je als forens opeens makkelijker van A naar B komt, wordt het interessanter om een leaseauto om te ruilen voor een high speed e-Bike. We verwachten de komende jaren steeds meer van deze fietsen op de weg te zien. Op het moment zijn deze fietsen aan de dure kant, waardoor mensen niet snel aan een dergelijke fiets denken. We verwachten dat de techniek goedkoper wordt en dus de prijzen gaan dalen.

Bekijk het aanbod speed pedelecs

Job

Job is onze e-bikespecialist. Vraag hem het hemd van het lijf over motorsystemen en accu's.
Fietst op: Custom made fixie