Actieradius*km

Wat is de capaciteit van je accu in Wh (Wattuur)? Als je een dubbele accu hebt, kun je de waardes hiervan bij elkaar optellen.

Welke ondersteuningsstand gebruik je het meest? Het kan zijn dat jouw e-bike andere benamingen gebruikt, kies dan de stand die er het meest op lijkt.

Tel het gewicht van de fiets, je lichaamsgewicht en eventuele bagage bij elkaar op. Tip: een e-bike weegt gemiddeld zo'n 25 kg.

* Ondanks zorgvuldige interpretatie van onze gegevens, kan de werkelijke actieradius afwijken. Aan de waarden van deze calculator kunnen geen rechten worden verleend.

Actieradius van een e-bike berekenen

Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee? Het blijft een lastige vraag, want de actieradius van een elektrische fiets is van veel factoren afhankelijk. Met onze actieradius calculator kun je nu eindelijk een goede indruk krijgen van de kilometers die je met een e-bike kunt afleggen. We verzamelden gegevens van alle grote merken en combineerden deze met een grote hoeveelheid data.

Invloedsfactoren

In de calculator hebben we verschillende factoren meegenomen die invloed hebben op het uiteindelijke bereik van je e-bike.

Type motor en accu

De basis van de actieradius wordt bepaald door het type motor en de accu die op de e-bike zit. Sommige motoren zijn namelijk zuiniger dan anderen. De accu is als energiebron natuurlijk de grootste factor, hoe groter zijn capaciteit, hoe verder je kunt fietsen.

Gemiddelde snelheid

Een e-bike verbruikt meer energie als je sneller fietst. De luchtweerstand speelt hierin de grootste rol. Tip: neem een aerodynamische houding aan om je actieradius te vergroten!

Rijmodus

Een e-bike heeft meerdere ondersteuningsstanden. In de eco stand, waarbij je zelf nog een groot aandeel van de energie levert, kom je een stuk verder dan wanneer je de maximale ondersteuningsstand kiest.

Rijgewicht

Het verplaatsen van gewicht kost energie. Hoe groter het totaalgewicht, hoe meer energie dit kost en hoe kleiner dus de actieradius. Op het rijgewicht heb je natuurlijk niet heel veel invloed, neem in ieder geval niet onnodig veel bagage mee.

Weer en omgeving

In welke omstandigheden fiets je? Rijd je op vlakke asfaltwegen of over heuvelachtige bospaden? Deze factoren hebben uiteraard ook invloed op de actieradius. Ook speelt de wind een grote rol, tenzij je hem in de rug hebt natuurlijk!

Overige invloedsfactoren

Opstartfrequentie

Vanuit stilstand op snelheid komen kost relatief veel energie. En wanneer je remt gaat er weer veel energie verloren (deze wordt door je remmen omgezet in warmte). Rijd je in een omgeving waar je veel moet afremmen en optrekken, dan kan het bereik van je e-bike flink teruglopen.

Staat van de accu

Een accu verliest na verloop van tijd een deel van zijn capaciteit: de actieradius van een elektrische fiets wordt minder groot. Het is verstandig om hier bij de aankoop rekening mee te houden door voor een grotere accu te kiezen. Dan weet je zeker dat je na een paar jaar nog steeds een acceptabel bereik hebt.

Type banden

Zijn de banden relatief glad of zit er een agressief noppenprofiel op? Dit heeft invloed op de rolweerstand en dus ook op de actieradius. Zorg er trouwens voor dat je de banden regelmatig op spanning brengt, dit verlaagt de rolweerstand en verkleint de kans op een lekke band.

Type versnelingen

Een naafversnelling is niet 100% efficiënt, ergens in het systeem gaat energie verloren. Bij sommige modellen is dit effect zelfs erg groot. Een derailleurversnelling is over het algemeen wel zeer efficiënt.