Elektrische fiets kopen? Bekijk hier het gehele aanbod!

1 | Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets wordt, naast spierkracht, ook aangestuurd door middel van een elektromotor. Door dit extra “steuntje in de rug” wordt het mogelijk om met geringe inspanning grote afstanden op hoge snelheid af te leggen. Elektrische ondersteuning kun je tegenkomen op stadsfietsen, maar ook op sportieve fietsen. Er bestaan zelfs elektrische mountainbikes! Voor de elektrische fiets wordt ook vaak de Engelse term E-bike gebruikt.

1.1 Online een elektrische fiets kopen?

Steeds meer mensen kiezen bij de aankoop van een elektrische fiets voor een online aanbieder. Webwinkels als Fietsenwinkel.nl, Matrabike.nl en Decathlon.nl bieden online elektrische fietsen aan. Vaak zijn de online winkels goedkoper dan de lokale dealers. Over het algemeen wordt gezegd dat webwinkels minder service bieden dan fysieke fietsenwinkels. Maar is dat wel zo?

1.2 Behoefte aan een persoonlijk advies, proefrit of service

Webwinkels zijn druk bezig met het uitbreiden van hun fysieke servicepunten en winkels. Op het moment van schrijven heeft bijvoorbeeld Fietsenwinkel.nl meer dan 150 servicepunten en winkels. Bij deze punten is ruimte voor persoonlijk advies en testritten. Heb je behoefte aan een proefrit en/of persoonlijk advies, dan kun je langs een van deze punten gaan. Kortom, ook de meeste online aanbieders bieden je een goede begeleiding en service achteraf. Je kunt er met een gerust hart je elektrische fiets aanschaffen!

1.3 Elektrische fiets kopen: Waar moet je op letten?

Altijd de wind in de rug? Wil je makkelijk een berg op fietsen of fietsen naar je werk zonder buiten adem aan te komen? Dan is een E-bike geschikt voor jou! Er zijn veel verschillende elektrische fietsen, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wat zijn belangrijke punten als het gaat om het kopen van een nieuwe elektrische fiets? Hier zetten we de belangrijkste keuzemogelijkheden voor je op een rij.


2 | Soorten elektrische fietsen

Zoals hierboven aangegeven kom je elektrische ondersteuning tegen op veel verschillende soorten fietsen. In de basis wordt echter een onderscheid gemaakt tussen elektrische fietsen en de veel snellere speed pedelec.

elektrische fiets

Elektrische fiets (< 25 km. p/u)

In de meeste gevallen is een elektrische fiets geschikt voor recreatief gebruik, woon- en werkverkeer of om naar school te fietsen. De maximale ondersteuning van een E-bike is 25 km/h. Bij een normale elektrische fiets geldt geen helm- en verzekeringsplicht.

> Bekijk hier het aanbod elektrische fietsen

3 | Veel gebruikte elektrische fietsen

elektrische fiets

Elektrische stadsfietsen

Dit is het ideale vervoermiddel als je vaak korte afstanden af wilt leggen. Stoer, wendbaar, degelijk en toch snel door het stadsverkeer die boodschap doen; dat is het elektrische fietsen voor iedere dag! Tegenwoordig rijd al een op de drie Nederlanders een elektrische fiets.

Bekende merken zijn:

> Gazelle elektrische stadsfietsen

> Cortina elektrische stadsfietsen

> Sparta elektrische stadsfietsen

> Batavus elektrische stadsfietsen

> Bekijk hier het totale aanbod elektrische stadsfietsen

elektrische mountainbike

Elektrische mountainbikes

Fietsen door bossen en heidegebieden is niet langer alleen het terrein voor extreme sporters. Met elektrische ondersteuning wordt sporten in de natuur voor iedereen mogelijk. Ook de doorgewinterde sportieve rijder kan met een extra “duwtje in de rug” zijn of haar tochten nog uitdagender maken!

Bekende merken zijn:

> Cube elektrische mountainbikes

> Scott elektrische mountainbikes

> Giant elektrische mountainbikes

> Bekijk hier het totale aanbod elektrische mountainbikes

speeds pedelec

Speed pedelec (> 25 km. p/u)

Een speed pedelec is een E-bike die ondersteund tot 45km/u. Deze fietsen hebben dezelfde verplichtingen als een snorfiets. Dit betekent dat de fiets een blauw kenteken heeft en minimaal WA verzekerd moet zijn. Daarnaast is een bromfietsrijbewijs verplicht.

> Bekijk hier het aanbod speed pedelecs

 

elektrische hybride fiets

Elektrische hybride fietsen

Een vouwfiets is een relatief kleine fiets die ingeklapt of ingeschoven kan worden. Hierdoor is de fiets makkelijk om mee te nemen op reis. Een vouwfiets kan ook meegenomen worden tijdens het reizen zoals met de auto, bus, trein, tram, metro of het bagageruim van het vliegtuig.

Bekende merken zijn:
> Sparta elektrische hybride fietsen

> Batavus elektrische hybride fietsen

> Gazelle elektrische hybride fietsen

> QWIC elektrische hybride fietsen

> Stella elektrische hybride fietsen

> Bekijk hier het totale aanbod elektrische hybride fietsen

elektrische bakfiets

Elektrische bakfietsen

Dit type fiets is inmiddels een vaak geziene gast op de weg! Jonge ouders, bezorgdiensten, huisdierbezitters. Voor deze groep mensen gaat er een heel nieuwe fietswereld open met ongekende mogelijkheden! Heel handig om je kinderen naar school te brengen of boodschappen met te doen.

Bekende merken zijn:

> Babboe elektrische bakfietsen

> Urban Arrow elektrische bakfietsen

> Bakfiets.nl elektrische bakfietsen

> Bekijk hier het totale aanbod elektrische bakfietsen

4 | Welke punten zijn nog meer belangrijk?

Naaf- of derailleurversnelling

Bij het kopen van een nieuwe e-bike kan je kiezen voor een naafversnelling of een derailleurversnelling. Beide technieken hebben voor- en nadelen. Met een versnelling in de naaf kan je bijvoorbeeld ook bij stilstand schakelen. Dit is handig als je bijvoorbeeld stilstaat voor een stoplicht.

Welk schakelsysteem voor jou geschikt is, ligt eraan waar de motor geplaatst is. De motor kan worden geplaatst in het voor- of achterwiel of in het midden, in de trapas. Een derailleur schakelsysteem is alleen mogelijk bij een motor in het achterwiel. Een derailleur geeft minder weerstand en schakelt sneller. Echter heeft deze techniek wel meer onderhoud nodig.

Kracht- of bewegingssensor

Deze sensor zorgt ervoor dat de juiste ondersteuning wordt geleverd aan de fietser. Een krachtsensor meet hoeveel kracht de fietser levert op de trappers en op basis daarvan wordt de juiste hoeveelheid ondersteuning gegeven. Deze sensor is een stuk duurder, maar zorgt voor een vloeiende motorkracht. Een bewegingssensor heeft wat tijd nodig voordat de motor ondersteuning levert.

krachtsensor

Actieradius en Accu

Een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets is de accu. De capaciteit van de accu bepaalt hoever jij als fietser kan genieten van ondersteuning. Voordat je een E-bike aanschaft, moet je goed bedenken of je vooral lange of korte tochten wilt maken. De accu is vaak het duurste onderdeel van de fiets, dus het zou zonde zijn als de extra capaciteit van de accu helemaal niet gebruikt.

actieradius

5 | E-bikes in 3 verschillende prijsklassen

elektrische fiets onder 1000 euro

Elektrische fietsen in het lage prijssegment

De prijzen van elektrische fietsen variëren enorm. Naast de gebruikte materialen voor frame en afbouw, wordt deze ook beïnvloed door het type motor, de accu, etc. Bekijk hieronder het aanbod van e-bikes onder de € 1000,-.

> E-bikes tot € 1000,-

elektrische fiets vanaf 1000 euro tot 2000 euro

Elektrische fietsen met een gemiddelde prijs

Dit zijn de elektrische fietsen met een gemiddelde prijs. De meeste fietsen bevinden zich in deze categorie. Benieuwd wat voor elektrische fiets je kan kopen voor €1000,- tot €2000,-? Bekijk het gehele aanbod hieronder!

> E-bikes van € 1000,- tot € 2000,-

elektrische fiets vanaf 2000 euro

Elektrische fietsen in het hoge prijssegment

Het verschil bij elektrische fietsen in het hoge prijssegment zit in de actieradius en afwerking. De Sparta M8i is een voorbeeld van een elektrische fiets vanaf €2000,-. In deze prijsklasse bevinden zich ook de Speed Pedelecs.

> E-bikes vanaf € 2000,-