Mountainbike, MTB of ATB Fiets kopen? Vergelijk tussen alle modellen

Welke mountainbike past bij mij?

Het kan lastig zijn om de juiste mountainbike te kiezen. Door het grote aanbod in verschillende type mountainbikes met hun diverse technologieën en kwaliteit, zie je door de bomen het bos niet meer. Dit artikel leidt je door het hele aankoopproces; Welk type mountainbike is de beste keuze binnen jouw budget? Welk type past het best bij jou persoonlijk en welke onderdelen zijn belangrijk? Daarnaast bieden we je een overzicht van de best verkochte mountainbikes in hun prijsklasse. Dit geeft je een duidelijk beeld van de mogelijkheden.

Hoeveel moet ik uitgeven?

Een cruciale factor als je voor het eerst op zoek gaat naar een mountainbike, is de prijsklasse. De hoogte van het budget heeft invloed op welke mountainbike je kunt kopen. Laat je niet meteen afschrikken door de prijzen in winkels en online; je bent niet genoodzaakt om de hoofdprijs te betalen. Voor een redelijke prijs heb je een mountainbike met de meest belangrijke basisfuncties. Het is alleen van belang om te kiezen voor een fiets waarop de focus ligt op kwaliteit van belangrijke onderdelen. Niet voor een fiets met de meeste snufjes. Dit betekent altijd dat je een compromis moet sluiten of bedrogen uit komt omdat de onderdelen op de fiets van dermate slechte kwaliteit zijn dat er niet fatsoenlijk mee te fietsen is.

Tot € 350,-

Voor dit bedrag is het mogelijk om een offroad fiets aan te schaffen die voldoet aan de basiseisen. Maar houd er wel rekening mee dat de fiets geen voor- en achtervering heeft zoals fietsen in de hogere prijsklassen. Ook is de fiets significant zwaarder, omdat deze fietsen vaak niet van aluminium zijn. Goedkopere vering doet meer kwaad dan goed. Het zal de offroad prestaties zelfs beperken. Is je budget beperkt, kies dan een lichte fiets zonder vering. Het eenvoudige ontwerp van de fiets, zonder vering, zorgt ervoor dat er meer kwaliteit is terug te vinden in het frame en de onderdelen. Er zijn genoeg fietsen in deze prijsklasse die wel zijn voorzien van functionele voorvorken met vering. Echter laat de kwaliteit vaak te wensen over. Wat je ook kiest, let erop dat het frame van lichtgewicht aluminium is gemaakt, in plaats van zwaar staal. Een lichte fiets met relatief goede mechanische delen is belangrijker dan vering. Kies daarom bijvoorbeeld liever voor een licht frame dan voor een slechte kwaliteit vering, waarbij je in moet leveren op de kwaliteit van andere onderdelen.

Ook belangrijk zijn de remmen. Een fiets met schijfremmen heeft de voorkeur. De schijfremmen blijven werken bij regen en een nat wegdek en zorgen voor meer consistente kracht. Ze worden meestal bediend met een kabel in plaats van hydraulisch, zoals we bij de fietsen in hogere prijsklassen vaak zien. Als je van plan bent om je mountainbike offroad te gebruiken, zorg dan dat de fiets van passend materiaal gemaakt is en voldoende versnellingen heeft. Veel goedkopere fietsen presteren minder goed tijdens offroad gebruik. Zo kom je met bijvoorbeeld maar één versnelling nauwelijks een heuvel op. Let bij de aankoop van een fiets in deze prijsklasse ook op de tandwielen. Een voortandwiel met 22 of 24 tanden, gekoppeld aan een derailleur op het achterwiel dat 34 of 36 tanden op het grootste tandwiel heeft is een goed uitgangspunt.

Zie hieronder een aantal voorbeelden uit de prijsklasse tot € 350,-

Geen fietsen gevonden!

Ontdek hier alle mountainbikes in de prijsklasse tot € 350,-

Tot € 500,-

Naarmate je meer besteedt, krijg je een fiets met een lichter frame en/of kwalitatief betere mechaniek. In deze prijsklasse kun je bijvoorbeeld kiezen voor hydraulische schijfremmen in plaats van de kabel gestuurde remmen in de goedkopere prijsklasse. Het voordeel van hydraulische schijfremmen is dat ze veel minder onderhoud nodig hebben en langer mee gaan. Ook is het gevoel met deze remmen directer. Verder kun je selecteren op een aandrijflijn met tenminste 9 versnellingsratio’s (meestal verkort tot 9spd) aan de achterkant, welke overeenkomt met 2 of 3 kettingringen vooraan; in totaal 18 of 27 ratio’s. De banden moeten voorzien zijn van een voldoende loopvlakprofiel dat is ontworpen voor een goede wegligging. Het profiel dient gemaakt te zijn van een relatief zacht rubber zodat je bij nat weer beter grip hebt op jouw fiets en vooral offroad beter uit de voeten kunt. Om de banden te testen kun je met je duim de band indrukken zodat je voelt hoe zacht de verschillende banden aanvoelen. Het is ook belangrijk om een verstelbare vork met een gladde en gecontroleerde werking te hebben. Om dit te testen druk je de voorvork in, zodat deze terugveert; de voorvork moet snel en gemakkelijk terugveren. Als de voorvork tijdens het terugveren rare geluiden maakt, of te snel terugkomt, is deze te hard afgeveerd. Een te zacht verende voorvork is nog veel erger. Dit maakt offroad rijden praktisch onmogelijk en veel zwaarder. We kunnen concluderen dat je voor deze prijs een prima basisfiets kunt aanschaffen. Echter als je een mountainbike voornamelijk voor offroad doeleinden wilt gebruiken, zul je ervaren dat fietsen in deze prijsklasse te zwaar zijn en daardoor jouw offroadritten beperken. Ook hier geldt, liever geen of gedeeltelijke vering en een licht frame met goede mechaniek dan een fiets met goedkope vering en een zwaar frame en kwalitatief slechte onderdelen.

Zie hieronder een aantal voorbeelden uit de prijsklasse tot € 500,-

Ontdek hier alle mountainbikes in de prijsklasse tot € 500,-

Tot € 750,-

In deze prijsklasse wordt de keuze voor een op het doel toegespitste fiets al wat groter. We zullen later in dit artikel de verschillende types benoemen, maar in deze prijsklasse ben je verzekerd van een fiets met goede vering die vrijwel alle oneffenheden op jouw pad zal ondervangen. Het frame is waarschijnlijk van aluminium, veel lichter dan staal maar zwaarder dan koolstofvezel. Er is meer geïnvesteerd om het ontwerp lichter en comfortabel te maken, zodat ook meerdaagse fietstochten geen problemen opleveren. Zo worden er hydraulische schijfremmen van goede kwaliteit geplaatst, afkomstig van merken zoals Shimano of SRAM/Avid. De meeste fietsen hebben dan ook een goede kwaliteit voorvork met luchtvering. In deze prijsklasse zou je een fiets moeten kunnen aanschaffen met tenminste 10 versnellingen aan de achterzijde. Let op dat de achterderailleur is uitgerust met een goede koppeling, zoals Shimano’s ShadowPlus of SRAM’s Type 2-ontwerpen. Deze helpen de ketting op hun plaats te houden, ook op ruw terrein. Niets is vervelender als je ketting eraf loopt. Veel fabrikanten produceren nu banden en wielen zonder binnenband. Deze binnenbandloze systemen verminderen het aantal lekke banden en besparen gewicht. Je herkent dat je te maken hebt met een velg die geschikt is voor dit systeem vaak aan de zijkant van het wiel; hier lees je ‘tubeless ready’ of ‘tubeless compatible’.

Zie hieronder een aantal voorbeelden uit de prijsklasse tot € 750,-

Geen fietsen gevonden!

Ontdek hier alle mountainbikes in de prijsklasse tot € 750,-

Tot € 1000,-

Dit is de prijsklasse waarin je een fiets kunt aanschaffen met een volledig geveerde en instelbare ophanging van goede kwaliteit en een lichtgewicht frame. Een koolstofvezel frame valt niet binnen dit budget, wanneer de rest van de fiets ook naar rato een hoge kwaliteit onderdelen moet bevatten. In deze prijsklasse dienen alle fietsen goed controleerbare en verstelbare luchtgeveerde vorken te hebben, bij voorkeur met een thru-axle as door de wielen. Stijve wielen en goede assen zorgen ervoor dat je sneller en comfortabeler kunt rijden. Een fiets met een tru-axle op het achterwiel, zorgt bovendien voor meer stijfheid. We zouden zeker een moderne 10-traps drivetrain met een derailleur voorzien van koppeling aanraden in deze prijsklasse. Een dergelijke fiets is licht, stijf, goed afgeveerd en gaat langer mee. De kans op mechanische problemen is een stuk kleiner en deze fietsen hebben weinig onderhoud nodig.

Zie hieronder een aantal voorbeelden uit de prijsklasse tot € 1000,-

Geen fietsen gevonden!

Ontdek hier alle mountainbikes in de prijsklasse tot € 1000,-

Tot € 1500,-

Binnen deze prijsklasse hoef je geen compromis meer te sluiten. Deze fietsen zijn licht genoeg om de hele dag op te rijden. Serieuze afdalingen, ruw terrein, je kunt met een gerust hart veeleisend zijn. De vering in deze klasse zal van hoge kwaliteit zijn en is in staat hun demping goed aan te passen aan de ondergrond. De aandrijflijn moet zeker 10spd zijn met a-kwaliteit onderdelen. Sommige fietsen zijn zelfs uitgerust met een extra brede ratio derailleur en slechts één voortandwiel, om het gewicht te verminderen. Je zal ook enkele ‘hardtail’ fietsen tegenkomen welke uitgerust zijn met frames van lichtgewicht koolstofvezel, terwijl de aluminium varianten in deze prijsklasse ook van zeer goede kwaliteit zijn. Iets zwaarder, maar de rest van de onderdelen zijn ook heel belangrijk. Sommige fietsen zijn voorzien van een dropper zadelpaal, waarmee het zadel kan worden verlaagd tijdens het fietsen. Dit is ideaal tijdens het rijden op lastig begaanbaar terrein en voor de meeste rijders zeker een pluspunt. Koop je een fiets in deze klasse, dan is het van belang om hem goed af te stellen.

Zie hieronder een aantal voorbeelden uit de prijsklasse tot € 1500,-

Geen fietsen gevonden!

Ontdek hier alle mountainbikes in de prijsklasse tot € 1500,-

Tot € 3000,-

Vrijwel alle mountainbikes in deze prijsklasse zijn uitgerust met een kwalitatief hoogwaardig frame van koolstofvezel. De fietsen zullen goed toegerust zijn op hun beoogde gebruik, met een breed scala aan opties en geometrische doordachte frames. De hardtail’s zullen waarschijnlijk uitgerust worden met top-end componenten, waaronder de nieuwste 11-traps aandrijvingen van Shimano en SRAM. De fietsen met volledige vering zullen ook zijn uitgerust een goede kwaliteit onderdelen. Dropper posts zullen hier op vrijwel alle fietsen geplaatst zijn, met uitzondering van de cross-country modellen. De banden bestaan uit een speciale rubbersamenstelling, geschikt voor tubeless gebruik. De wielen zijn dan ook licht van gewicht maar stijf en sterk.

Zie hieronder een aantal voorbeelden uit de prijsklasse tot €3000,-

Geen fietsen gevonden!

Ontdek hier alle mountainbikes in de prijsklasse tot €3000,-

€ 4000,- +

Dit is de prijsklasse waarin de wet van afnemend rendement begint te gelden; je moet ontzettend veel geld uitgeven om een iets lager gewicht of betere onderdelen te verkrijgen. Meer koolstofvezel betekent minder gewicht, terwijl de onderdelen die hiermee worden vervangen waarschijnlijk al van hoge kwaliteit zijn. Een minimale besparing in gewicht is vaak het enige voordeel maar dit zijn dure grammen. Je krijgt de beste schokdempers die er op de markt zijn, goede remmen en een top frame met daarop de beste onderdelen gemonteerd.

Zie hieronder een aantal voorbeelden uit de prijsklasse vanaf € 4000,-

Geen fietsen gevonden!

Ontdek hier alle mountainbikes in de prijsklasse vanaf € 4000,-

Wat voor mountainbike kan ik nu het beste kopen?

Er zijn veel verschillende soorten mountainbikes allemaal met hun eigen voor en nadelen en natuurlijk hun prijs. In het bovenstaande artikel kun je al veel lezen over wat je kunt krijgen tegen welk budget. Hieronder vind je een korte uitleg van de verschillende soorten uitvoeringen en hun eigenschappen.

Cross-country (XC) mountainbike

Deze cross-country mountainbikes (vaak afgekort met XC) zijn toegespitst op goede wegligging. Of het nu gaat om een snelle race of een dag in de bergen. Voor het racen wordt nog vaak voor een ‘hardtail’ gekozen, maar de fietsen met volledige suspensie worden steeds populairder. Vaak gebruikt dit type fietsen grote 29 inch wielen (vaak 29ers genoemd), gecombineerd met lichtgewicht en laagvolume banden voor maximale snelheid. Echter, sommige merken bieden ook 650b wielen aan, ofwel 27.5 inch. De goedkopere cross-country mountainbikes zullen aluminium frames hebben, maar koolstof is de standaardkeuze voor de top-end mountainbikes. Soms worden andere materialen gebruikt, zoals titanium. De fietsen zijn uitgerust met een groot aantal versnellingen om zo met topsnelheid een steile beklimming te kunnen uitvoeren in het meest ideale verzet. Koop deze fiets als je; urenlang wil rijden met maximale inspanning.

 • Instap; € 750,- (‘hardtail’), € 1000,- (volledig geveerd)
 • Goed; € 1500,- (‘hardtail’), € 2500,- (volledig geveerd)
 • Uitmuntend; € 2500,- (‘hardtail’), € 3500,- (volledig geveerd)

Trail mountainbike

Trail mountainbike

Dit is het meest populaire type fiets omdat deze variant voor alle doeleinden geschikt is. Deze ontwerpen bevatten kortere stangen en bars aan het stuur om de snelheid te verbeteren, terwijl de banden een meer agressief gesneden profiel hebben. Trial ‘hardtail’s, ook wel bekend als hardcore ‘hardtail’s, beschikken over sterke frames met een vork van ongeveer 130-150mm. Sommige ‘hardtail’s zullen hoogwaardig stalen frames bevatten, maar ze zijn meestal gemaakt van aluminium. Met de dubbele tandwielen en een groot aantal versnellingen zijn heerlijk om heuvels te beklimmen. Trail mountainbikes kunnen 29 inch of 650b wielen bevatten. Doorgaans zijn 29 inch wielen stabieler, terwijl de 650 b uitvoering een groter loopvlak heeft en daarmee meer grip zal bieden. Door sommige fabrikanten is onlangs een nieuw type wiel- en bandcombinatie geïntroduceerd. Het gaat om een 650b wiel met een bredere velg en gekoppeld aan een groter volume band. De benaming hiervoor is ‘6Fattie’, ‘27+ en 650 +’ en men belooft een verbeterde grip met het gebruik van dit nieuwe type band. Koop deze mountainbike als je; net zo veel wil klimmen als afdalen.

 • Instap; € 750,- (‘hardtail’), € 1000,- (volledige ophanging)
 • Goed; € 1500,- (‘hardtail’), € 2500,- (volledige ophanging)
 • Uitmuntend; € 2500,-(‘hardtail’), € 3500,- (volledige ophanging)

Enduro mountainbike

Dit type mountainbike is ontworpen om uitzonderlijk goed af te dalen en is tegelijkertijd nog licht en efficiënt genoeg om terug de heuvel op te rijden. Enduro mountainbikes hebben bijna altijd de beschikking over volledige vering. Normaliter is deze vering zachter afgesteld en zal daarom verder in en uit kunnen veren. 160-170mm zowel voor als achter wordt het meest gebruikt. De vering van Enduro mountainbikes is meestal gevuld met lucht en zwaar uitgevoerd zodat de downhill performance optimaal en veilig is. Sommige mountainbikes beschikken over een afstandsbediening waarmee je de geometrie van de fiets kunt veranderen en kunt kiezen tussen de bergafwaartse- en opwaartse modus. Velen hebben enkel 1 tandwiel aan de voorkant en veel tandwielen achter. Enduro fietsen worden ook ‘mountainbikes’ genoemd omdat ze ideaal zijn om te rijden op technisch lastig en bergachtig terrein. Koop deze fiets als je zowel up- als downhill performance nodig heeft.

 • Instap; € 1300,-
 • Goed; € 2600,-
 • Uitmuntend; € 4000,-

Downhill fiets

Zoals de naam al suggereert zijn deze fietsen ontworpen om erg steil en technisch te kunnen afdalen. De vering heeft een bereik van ongeveer 200 mm, zowel voor als achter. De ophanging is geoptimaliseerd voor pure tractie, en minder geschikt voor vlak terrein of klimmen. Deze fietsen staan vaak onder enorme druk tijdens een afdaling. Vandaar de zwaar uitgevoerde vering en vork. Aluminium is hier de keuze voor de fietsen in de goedkopere prijsklassen, terwijl in een hogere klasse gekozen moet worden voor koolstofvezel. Koop deze fiets als je zo snel mogelijk steile ruwe afdalingen wilt gaan maken.

 • Instap; € 1500,-
 • Goed; € 3000,-
 • Uitmuntend; € 5000,-

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbikes worden steeds populairder nu het mogelijk is om in elke klasse een elektrische mountainbike aan te schaffen. Deze fietsen bevatten een motor en batterij in hun ontwerp en werken door middel van trapondersteuning. De kracht van de ondersteuning kan worden aangepast via een bedieningspaneel op het stuur. Deze fietsen zijn aanzienlijk zwaarder dan de niet-gemotoriseerde varianten, maar kunnen het klimmen van steile heuvel zeker vergemakkelijken. Denk vooral niet dat het rijden op een elektrische mountainbike heel makkelijk is, maar voor trainingsdoeleinden bevat dit type fiets diverse voordelen.

 • Instap; € 2000,-
 • Goed; € 4000,-
 • Uitmuntend; € 6000,-

Hoewel we al veel verschillende types besproken hebben, zijn er nog meer niches in de wereld van de mountainbike. Onderstaand noemen we nog een paar varianten die je mogelijk tegen kunt komen.

Fat bikes

Deze fietsen gebruiken zeer grote banden op lage druk, om tractie op sneeuw of zand te kunnen geven. Ze zijn populair bij avontuurlijke offroadrijders. Ze bevatten meestal een stugge vering.

Dirt jump bikes

Zoals de naam al zegt zijn deze fietsen ontworpen voor de cross en springen. Ze gebruiken stijve frames zodat je de fiets in de lucht goed kan sturen. Vaak hebben ze maar één versnelling. Ze zijn zo simpel mogelijk uitgevoerd.

Singlespeed mountainbikes

Deze fietsen hebben maar één versnelling. Het ontbreken van de bewegende onderdelen betekent dat ze eenvoudig te onderhouden zijn. Hierom worden ze door veel mensen in de winterperiode gebruikt. Er worden veel van deze fietsen in de goedkopere prijsklassen aangeboden, maar er zijn ook duurdere varianten, vaak specifiek naar wens ontworpen. Deze fietsen zijn meestal ‘hardtail’ of volledig zonder vering.

Welke maat fiets heb ik nodig?

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een idee over wat je kunt kopen binnen jouw budget en welk type mountainbike voor je geschikt is. Check het hele aanbod om de mountainbikes met elkaar te vergelijken. Zodra je een selectie hebt gemaakt is het nog van belang om te zorgen dat je de juiste afmetingen kiest. Houd er rekening mee dat de hoogte van de fiets varieert per merk; dus als bij het ene merk een middelgrote fiets precies goed is voor jou, wil dat niet zeggen dat dit bij een ander merk ook het geval is. Vraag een testrit aan zodat je de fiets zelf kunt proberen. Veel merken organiseren demonstratiedagen waarbij ze je al hun varianten laten testen. Als je een fiets van hoge kwaliteit koopt, zijn veel dealers bereid om bepaalde onderdelen zoals het zadel, de banden of de grepen, aan te passen aan je persoonlijke wensen. Met online aankopen en bij sommige winkels heb je niet de mogelijkheid om de fiets eerst zelf uit te proberen. Echter, de meeste van deze aanbieders hebben wel een retourbeleid zodat je de fiets kunt retourneren als je toch niet geheel tevreden bent.