Sparta Smart e-bikes

  • Je fiets is altijd verbonden met je smartphone
  • Track & trace: nooit meer je fiets kwijt
  • Verschillende diefstal alerts
  • Ritregistratie
  • Maakt gebruik van een eigen internetverbinding
  • Abonnement nodig
  • Privacy?

Smart e-bikes van Sparta

Er zijn verschillende merken op de markt die zogenaamde smart e-bikes aanbieden. De definitie van ‘smart’ verschilt echter nogal per merk. Hoe slim zijn deze fietsen eigenlijk? En is het de moeite waard om er één aan te schaffen?

De smart e-bikes van Sparta beschikken over een GPS zender en een autonome internetverbinding. Hierdoor staat je smartphone altijd in verbinding met je e-bike, ook als je niet in de buurt bent. Hier schuilt ook direct het grootste nadeel: voor die internetverbinding is er een simkaart in de fiets geplaatst en daarvoor is dan weer een abonnement nodig: €2,95 per maand.

De smart e-bike communiceert met je smartphone via de Sparta Connect-app. Nadat je de app hebt geïnstalleerd en je hebt je fiets toegevoegd in de app, kun je gebruik maken van verschillende handige functies.

Sparta smart e-bike: de functies

Track & Trace

Vergeten waar je je fiets hebt geparkeerd? Daar heb je dankzij de track & trace functie geen last meer van! Maar nog handiger is deze functie wanneer je fiets is gestolen. Meld de diefstal via de app en er wordt direct een opsporingsproces in gang gezet.

Ritregistratie

De app registreert al je ritten en bewaart deze voor je. Zo kun je bijvoorbeeld een bepaalde fietsroute nog eens bekijken. Ook krijg je onder andere inzicht in de hoeveelheid calorieën die je hebt verbruikt. Leuke extra functie, maar je zult hem waarschijnlijk niet zo vaak gebruiken.

Diefstal en sabotage

Komt je fiets plotseling in beweging of valt hij om? Je krijgt via de app direct een melding. Ook kun je een melding inschakelen wanneer de fiets zich met meer dan 50 km/u voortbeweegt. Zo ben je er dus razendsnel bij wanneer dieven jouw e-bike in hun busje hebben geladen.

Reminders

Is je e-bike toe aan onderhoud? De app geeft jou een seintje. Ook ontvang je na iedere rit een reminder om je accu op te laden. Misschien handig, maar ook wel fijn dat je ze uit kunt zetten.

Sparta smart e-bike: kopen of niet?

De smart e-bikes van Sparta zijn met recht smart te noemen. Toch houdt Sparta het wel wat summier met een aantal voor de hand liggende functies. Het belangrijkste pluspunt van de smart e-bike is toch wel de extra veiligheid die het systeem biedt. De vraag is echter wat er gebeurt als dieven bijvoorbeeld de accu uit de fiets halen, werkt het dan nog?

Maar die zelfstandige internetverbinding, daar kun je nog zoveel meer mee! We hadden dan ook graag nog wat meer functies gezien, bijvoorbeeld het unlocken van de fiets met de app. Of een navigatiesysteem (je hebt al een display, GPS en een connectie met een smartphone, hoe moeilijk kan het zijn?) Of wat te denken van een onboard internetradio?

Het smart systeem is niet voorbehouden voor de high-end modellen, er zijn ook verschillende instapmodellen als smart-versie verkrijgbaar. Het enige nadeel is het verplichte abonnement wat je nodig hebt, maar die €2,95 per maand valt ook wel weer mee.

Conclusie: Kopen! Profiteer van de extra veiligheid die het systeem biedt en kies voor een smart e-bike. Maar verwacht er verder niet teveel van.

Kies de Sparta smart e-bike die bij jou past: