Review Gazelle CityZen Speed

Volgens Gazelle is de Gazelle CityZen een sportieve fiets met veel pit. Maar is dit ook zo? De Testkees van de Fietsersbond heeft deze speed pedelec beoordeeld. Benieuwd naar zijn review? Bekijk dan het filmpje hiernaast.

Stromer ST2 sport

Speed Pedelec Test 2018 Fietsersbond

Het testpanel van tien man sterk heeft de Stromer ST2 sport uitgeroepen tot beste speed pedelec van 2018. Belangrijke positieve punten waren het comfort, gemakkelijk van 0 naar 45 km/u en de krachtige CYRO Drive achterwielmotor.

Stromer Speed pedelec

Geen fietsen gevonden!

> Bekijk alle Stromer speed pedelecs

Speed pedelec kopen

Ben je een echte snelheidsduivel en moet je elke dag een lange afstand afleggen? Dan is wellicht de speed pedelec perfect voor jou! Een speed pedelec fiets wordt ook wel e-speed of high speed e-bike genoemd. Deze snelle elektrische fiets biedt een trapondersteuning tot 45 km per uur. Hierdoor zijn lange afstanden voor woon-werkverkeer goed af te leggen. Met deze speed pedelecs worden files vermeden en draag je ook nog iets bij aan het milieu. Wil je een speed pedelec kopen maar weet je niet waar je moet beginnen? Daar gaan we je dan een handje bij helpen!

Merken speed pedelecs

Heb je een speed pedelec test doorgenomen en heb je goede ervaringen gelezen? Dan is het goed om deze merken met elkaar te vergelijken. Je wilt natuurlijk wel de beste speed pedelec voor jezelf. Maar wat is de beste speed pedelec? Bekende merken zijn Riese & Muller, Stromer, de Sparta E-Speed en de Gazelle Impulse EM Speed. De reviews zijn vaak positief! Al zijn er wel grote prijsverschillen tussen deze merken. Het verschil kan al snel 500 à 1000 euro zijn. Een krachtige motor kost bijvoorbeeld meer dan een minder krachtige motor. Verder betaal je vaak meer voor het design, de onderdelen en het display. De Sparta E-Speed is een mooi voorbeeld. Eigenlijk is dat namelijk een ‘gewone’ e-bike die omgetoverd is tot een speed fiets. Deze is verkrijgbaar in een 2018 en een 2019 model.

Is de speed pedelec gevaarlijk?

Dit is een vraag die vaak gesteld wordt. We zijn niet gewend dat een fiets snelheden van 45 km behaald. Maar eigenlijk is het vergelijkbaar met een bromfiets. Je kan maximaal 45 km/u, een helm en kenteken is verplicht en je moet plaatsnemen op de rijbaan. Hierdoor worden fietsers ontlast en kan de e speed bike de gewenste snelheid behalen. Dus om antwoord te geven op de vraag. Een pedelec bike is net zo gevaarlijk, of net zo veilig, als een bromfiets. Let wel op: een speed pedelec helm is verplicht op alle modellen. Het is vooral belangrijk dat je de regels naleeft. Deze vind je hieronder.

Welke regels gelden voor speed pedelecs?

Voor speed pedelecs gelden dezelfde regels als voor bromfietsers. Dit houdt dus in dat je een bromfietsrijbewijs nodig hebt en een geel kentekenplaat. Daarnaast is ook een pedelec helm verplicht. Maar er zijn ook nog andere regels. Deze vind je hieronder.

Maximale snelheid

  • Op de rijbaan 45 km/u;
  • Buiten de bebouwde kom op het fiets/bromfietspad: 40 km/u;
  • Binnen de bebouwde kom op het fiets/bromfietspad: 30 km/u.

Regels in het verkeer

  • minimale leeftijd is 16 jaar;
  • AM bromfietsrijbewijs verplicht;
  • een goedgekeurde speed pedelec helm (norm NTA 8776:2016) of bromfietshelm (norm ECE 22.05);
  • geel bromfietskentekenplaat achterop de speed pedelec;
  • WA verzekering;
  • De speed pedelec is verboden op het fietspad.

bron: Rijksoverheid